Catalunya Diari

Raimat dona el tret de sortida a la seva verema ecològica amb «molt bones expectatives»

El celler lleidatà inicia la collita amb optimisme malgrat l'excepcionalitat del moment

Pla mitjà d'un treballador de Raimat transportant una caixa amb raïm, en l'inici de la verema
Raimat dona el tret de sortida a la seva verema ecològica amb "molt bones expectatives" | LleidaDiari.cat

El celler Raimat, de la DO Costers del Segre, ha iniciat la seva verema 2020 amb expectatives «molt bones», en un any excepcional marcat per la pandèmia. Segons el director tècnic del celler lleidatà, Joan Esteve, aquest any Raimat encara la collita amb «optimisme" malgrat les peculiaritats del moment i les dificultats climatològiques de la campanya que ha estat caracteritzada per ser un any excepcionalment plujós. 

Així i tot, «s'han controlat de manera satisfactòria les plagues i malalties derivades d'aquestes condicions adverses», i més tenint en compte que el celler conrea les seves vinyes de forma ecològica, ha indicat Esteve. La verema ha començat amb la recol·lecció de les varietats blanques de raïm per a l'elaboració de caves.

Destaca el raïm negre pel seu equilibri i sanitat

Esteve destaca el raïm negre pel seu equilibri i sanitat, el que fa que des de Raimat siguin «molt optimistes de cara als vins negres i rosats» i confia que aquestes boes expectatives també es confirmin en les varietats blanques. El director tècnic destaca que el celler es troba en una zona de clima estable i es mostra satisfet amb «el rendiment i la qualitat que esperen obtenir al final de la verema». Les vinyes de Raimat s'ubiquen en un clima continental, més allunyat de les humitats del mar i amb un salt tèrmic dia-nit més acusat, junt amb les pràctiques de viticultura sostenible, «contribueixen a aconseguir unes expectatives de verema molt optimistes», segons Esteve.

Entre aquestes, el departament d'R+D de Raimat ha portat a terme amb èxit aquest any el projecte pilot GOPHYTOVID, en el qual es desenvolupen tècniques de control de malalties de forma més ecològica que s'han traduït amb uns «excel·lents resultats». El projecte, desenvolupat juntament amb la Universitat de Lleida (UdL), s'ha aplicat ja a 300 hectàrees de vinya ecològica de Raimat i consisteix en un túnel polvoritzador que aplica productes orgànics a la vinya per combatre fongs i plagues, que tan han afectat moltes vinyes aquest any a la resta del país. Raimat segueix consolidant-se així com un dels principals cellers mundials en respectar al màxim el medi ambient, en posseir una de les majors superfícies certificades com ecològica en tot el món, remarca Esteve.

Verema manual i protocol de seguretat per la Covid-19

Com cada any, l'equip tècnic de Raimat ha iniciat la seva verema de forma manual i per una sola cara del cep, aconseguint la selecció del millor raïm, amb l'objectiu d'obtenir «expressions úniques en l'àmbit de sabor i aromes». «Una minuciosa elecció que busca aconseguir uns vins equilibrats, intensos i únics en essència», afirma Joan Esteve. D'aquesta forma, «els vins de Raimat asseguren ser cada cop més saborosos, amb matisos molt característics que els convertiran en la millor expressió del terrer del qual procedeixen», segons el director tècnic del celler.

En una verema marcada per la covid-19, Raimat ha aplicat un «estricte» protocol de seguretat i higiene tant a la vinya com al celler i oficines per evitar la propagació del virus. En tots els llocs és obligat l'ús de mascaretes, es controla la temperatura a tot el personal diàriament, es realitzen test a tots els treballadors de forma periòdica i es garanteix la distància de seguretat entre tots els empleats. Així mateix, s'han establert tres torns diferents de treball per garantir el mínim contacte entre ells.

Raimat és conegut per ser un dels cellers que comença més aviat la verema, però no tant pot ser un dels últims també. La varietat tardana de Cabernet Sauvignon acaba la seva verema normalment durant la segona quinzena d'octubre. A Raimat les temperatures solen caure en picat a mitjan setembre i les maduracions s'alenteixen molt.


Comentaris

envia el comentari