Raimat enceta la verema amb perspectives de qualitat «excel·lents»

Un treballador de Raimat collint raïm manualment i durant la nit

Un treballador de Raimat collint raïm manualment i durant la nit | LleidaDiari.cat

 

El celler de Raimat, del Grup Raventós Codorníu, ha donat el tret de sortida aquesta nit a la campanya de verema 2019 a Europa amb la seva tradicional recol·lecció manual nocturna, amb què s'afavoreix una millor preservació dels aromes i gustos del raïm.

 

El celler de la DO Costers del Segre preveu enguany una collita d'«excepcional qualitat» i un 5% més de producció que l'any passat. Raimat segueix consolidant-se com un dels principals cellers en posseir una de les majors superfícies certificades com a ecològica a tot el món, amb unes 600 hectàrees. Així mateix, manté el seu compromís per la sostenibilitat ambiental, amb la implementació de noves mesures com ara la incorporació de vehicles elèctrics per al seguiment de la vinya.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Tradicional recol·lecció manual i nocturna

Raimat ha iniciat la verema amb la seva ja tradicional recol·lecció manual i nocturna. Només d'aquesta manera, l'equip de viticultura del celler lleidatà selecciona el raïm, cep a cep, per tal d'obtenir expressions diferencials pel que fa a gustos i aromes. Una minuciosa selecció manual que busca assegurar uns vins «equilibrats, intensos i únics en essència». Així mateix, gràcies a les baixes temperatures de la recol·lecció nocturna, s'afavoreix a preservar els aromes i evitar fermentacions no desitjades, segons ha explicat el director tècnic de Raimat, Joan Esteve.

 

Enguany el celler preveu una collita «excepcional per la seva qualitat» i pel que fa a producció serà una campanya «dins la mitjana normal de Raimat». Esteve calcula que se situarà en uns sis milions de quilos, un 5% superior a l'any passat el qual va ser «una mica més just del normal», segons recorda el director tècnic del celler. Malgrat les dues setmanes de calor intensa de final de juny i mitjan juliol, la resta de la meteorologia ha estat «molt favorable», amb «un ambient sec, càlid i nits fresques, característiques d'aquest clima», segons Esteve.

 

El celler espera obtenir raïms i vins blancs afruitats i frescos

El celler espera obtenir raïms i vins blancs afruitats i frescos que permetran obtenir uns vins «molt equilibrats”, segons ha expressat Carles Escolar, enòleg de Raimat. Pel que fa a les varietats negres encara és aviat, ja que queden més de dos mesos per a la seva verema, segons ha assenyalat el director tècnic del celler lleidatà.

 

Raimat ha iniciat aquest dimecres a la nit la verema amb la recol·lecció de la varietat chardonnay, destinada a l'elaboració de cava, que arribarà al mercat aproximadament en un any i mig. La recol·lecció prosseguirà amb la verema de ceps destinats a l'elaboració de vins blancs que s'allargarà fins a mitjans del mes de setembre i que es donarà per finalitzada amb la recol·lecció del raïm negre a l'octubre.

Pla mitjà d'un treballador de Raimat collint raïm manualment i durant la nit

Pla mitjà d'un treballador de Raimat collint raïm manualment i durant la nit | LleidaDiari.cat

 

 

Aposta per la viticultura sostenible i la sostenibilitat

Raimat és líder europeu en viticultura sostenible, després de més d'un segle de treballs d'adaptació del sòl, al clima i al treball de la vinya. A banda d'elaborar vins 100% ecològics, aquest celler centenari es preocupa perquè, a més, s'aconsegueixin de la forma més sostenible possible. Esteva ha remarcat que «aquest és un procés lent, però que dóna els seus fruits a mesura que s'assoleixen fites: més biodiversitat, més riquesa, millor equilibri i finalment millor qualitat».

 

Des de la seva creació el 1914, el celler és pioner en la implementació de sistemes de viticultura sostenible com ara l'aplicació de mètodes naturals per combatre plagues, buscant la millora de l'ecosistema de la vinya, que es tradueix en una major biodiversitat. També aposta per l'ús d'energies 100% renovables, amb la incorporació de vehicles elèctrics per fer el seguiment de la vinya i amb un projecte d'autogeneració energètica amb una planta de combustió pròpia de biomassa.

 

L'estalvi d'aigua de reg i la reducció d'emissions de CO₂

L'estalvi d'aigua de reg i la reducció d'emissions de CO₂, són altres del compromís amb què treballa Raimat. Així mateix, el celler lleidatà compta amb una sèrie de projectes de recuperació de fauna autòctona i ja s'han identificat més d'una trentena d'aus diferents que viuen o estan de pas per la zona.

 

L'any 2011 Raimat va ser el primer en adherir-se al programa voluntari de reducció d'emissions de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic. Aquell mateix any, va ser un dels tres cellers pilot de la iniciativa mundial Wineries for Climate Protection. Participant activament en projectes europeus de la iniciativa Life des del 2012, el celler també compta des de fa un parell d'anys amb una Associació de Defensa Vegetal, creada amb l'objectiu de millorar el monitoratge i seguiment de plagues.

El director tècnic i l'enòleg de Raimat, Joan Esteve i Carles Escolar

El director tècnic i l'enòleg de Raimat, Joan Esteve i Carles Escolar | LleidaDiari.cat

 

 

A més, té en marxa diferents projectes com ara la iniciativa europea VISCA (Vineyards Integrated Smart Climate Application) per a la mitigació dels efectes del canvi climàtic i altres relacionats amb viticultura de precisió, com és el GOPHYTOVID, destinat al control de malalties de forma més sostenible. El resultat d'aquesta filosofia d'innovació respectuosa amb l'entorn ha fet que els vins de Raimat siguin referents i reconeguts mundialment per la seva qualitat amb diferents distincions i reconeixements.

 

També et poden interessar…