Raimat inicia la verema amb «excel·lents» perspectives de qualitat

Una treballadora de Raimat collint el raïm manualment i de nit

Una treballadora de Raimat collint el raïm manualment i de nit | LleidaDiari.cat

 

El celler de Raimat, del Grup Codorníu Raventós, ha iniciat aquesta setmana la temporada de verema, una de les més primerenques de tot Europa. El celler de la DO Costers del Segre preveu per enguany un volum de producció que es mourà entorn de una campanya «normal», tot i que serà un 10% superior a l'any passat. Així mateix, s'espera un raïm d'una «excel·lent» qualitat, gràcies a una primavera i un estiu més frescos de l'habitual, que han provocat una maduració més lenta i han retardat la verema uns deu dies. De nit i amb la seva característica recol·lecció manual, la campanya 2018 torna a ser orgànica amb la recol·lecció de raïm 100% ecològic de les varietats base dels seus vins: xarel·lo i garnatxa, entre d'altres. Aquesta fita consolida Raimat com un dels principals cellers estatals en posseir una de les majors superfícies certificades com a ecològica a tot el món, fins a 300 hectàrees de vinya.

 

Raimat preveu una producció de raïm que es mourà entorn del que seria un any «normal», però que serà un 10% superior a la campanya passada, que es va situar per sota dels darrers anys. En total, el celler lleidatà estima assolirà enguany un volum de producció total d'entre 20.000 i 22.000 tones, segons el director tècnic de viticultura de Raimat, Joan Esteve. Les condicions climàtiques «equilibrades» que s'han donat aquest any a la zona fan preveure un raïm «d'excel·lent qualitat», que també es veurà traslladada en els vins que s'elaboraran, segons Esteve. «Esperem que sigui un d'aquells anys que es poden recordar», almenys pel que fa a les varietats blanques, ha afirmat el director tècnic de viticultura del celler.

El director tècnic de Viticultura del celler de Raimat, Joan Esteve, mostrant raïm en l'inici de la verema

El director tècnic de Viticultura del celler de Raimat, Joan Esteve, mostrant raïm en l'inici de la verema | LleidaDiari.cat

 

 

Una minuciosa selecció manual

I, és que «una primavera i un estiu més frescos de l'habitual, al marge des que darrers dies, han comportat un retard de la verema d'uns deu dies i una maduració més lenta del raïm». Això es tradueix en «una major intensitat aromàtica, i uns sabors, una frescor i una acidesa, que després es nota en els vins que s'elaboren», ha remarcat Joan Esteve. Pel raïm negre caldrà esperar una mica més per veure com evoluciona fins a la seva verema al setembre-octubre. Raimat ha iniciat la verema amb la seva ja tradicional recol·lecció manual i nocturna. Només d'aquesta manera, l'equip de viticultura del celler lleidatà selecciona el raïm, cep a cep, per tal d'obtenir expressions diferencials a nivell de gustos i aromes. Una minuciosa selecció manual que busca assegurar uns vins equilibrats, intensos i únics en essència. Així mateix, gràcies a les baixes temperatures de la recol·lecció nocturna, s'afavoreix a preservar els aromes i evitar fermentacions no desitjades, segons ha assenyalat Esteve.

Ceps amb raïm a les vinyes de Raimat

Ceps amb raïm a les vinyes de Raimat | LleidaDiari.cat

 

La collita de nit s'ha iniciat recollint raïm de la varietat chardonnay destinada a l'elaboració de cava, arribarà al mercat en aproximadament un any i mig. La recol·lecció prosseguirà a Raimat amb la verema de ceps destinats a l'elaboració de vins blancs que s'allargarà fins a mitjans del mes de setembre i que finalitzarà amb la recol·lecció del raïm negre a l'octubre.