Catalunya Diari

Un rap en defensa de Pablo Hasel, Valtonyc y La Insurgencia es fa viral a les xarxes

Les arts escèniques també se solidaritzen amb els condemnats

El debat sobre la llibertat d'expressió està d'actualitat, tant pels que creuen que l'Estat espanyol és pioner en aquest tipus de drets, com pels que es veuen assenyalats per la seva forma de pensar, actuar i, fins i tot, cantar i escriure. Un exemple d'aquest segon bàndol són els rapers Pablo Hasel, condemnat a quatre anys i un dia de presó, Valtonyc, condemnat a tres anys i mig, i al grup La Insurgencia, condemnats a dos anys i un dia de presó cadascun dels seus dotze membres. Les seves lletres en contra de la corona espanyola els han portat a processos judicials que han culminat en un any en el qual, precisament, la llibertat d'expressió a l'Estat s'està ficant en entredit. 

Captura del videoclip
Captura del videoclip | YouTube

És per això que diversos artistes han volgut solidaritzar-se amb aquestes penes de presó i han denunciat, en forma de cançó, la situació que estan vivint els condemnats. Un exemple ha estat la publicació de la cançó «Los Borbones son unos ladrones», de la productora Propaganda pel Fet. En el videoclip es poden veure diversos rapers com FrankT, Sara Hebe, Elphomega o Rapsusklei clamant per la «llibertat d'expressió» en una lletra entonada en castellà i català. El vídeo ha estat enregistrat a l'antiga presó Model de Barcelona i en pocs dies ha aconseguit posicionar-se com número u de vídeos de tendència al canal de Youtube. Els rapers que apareixen en el vídeo carreguen durament contra la corona espanyola i, especialment, contra el rei emèrit, Juan Carlos. També denuncien clarament les sentències que condemnen a presó als rapers anteriorment citats.

Les artes escènciques també prenen la paraula

Paral·lelament, el món de les arts escèniques s'ha volgut posicionar contra la «repressió» reproduint frases d'en Valtonyc, Pablo Hasel o Elgio, entre altres condemnats per cantar. En aquest cas, diverses actrius i actors com David Verdaguer, Patrícia Bargallo, Oskar García, Silvia Siles, Naïm Anki o Marc Martínez, entre d'altres, alcen la veu tot reproduint frases dels rapers condemnats.


Comentaris

envia el comentari