Recta final de la campanya per una Renda Garantida Ciutadana

L’estiu de 2011 el govern de la Generalitat, amb estivalitat i alevosia, es va adonar que podia obtenir uns migrats recursos econòmics retallant la Renda Mínima d’Inserció (RMI) xifrada en 425 euros/mes. La febre per les retallades del govern dels millors havia descobert un nou camp d’acció on poder fer córrer la tisora. Es van endurir les condicions per tenir accés a aquesta prestació i, allò més greu, la RMI deixava de ser un dret de les persones amb determinats requisits perquè es lligava aquesta prestació a la disponibilitat pressupostària. L’excusa de la crisi i de la lluita contra uns suposats abusos per part d’algunes persones receptores van ser utilitzats com a coartada per portar a terme una nova retallada en la despesa social. Si no fos pel dramatisme de l’hora actual, fa riure que el Govern emprengui una croada contra aquestes suposades irregularitats quan el frau fiscal a Catalunya se xifra en 16.000 milions d’euros i és perpetrat, sobretot, pels qui més tenen.
 
Arran d’aquests fets, l’Assemblea d’Aturats i Aturades va decidir iniciar el procés per posar en marxa una Iniciativa Legislativa Popular per a una Renda Garantida Ciutadana i donar així compliment a l’article 24.3 del retallat Estatut d’Autonomia. El juliol de 2012 tot era a punt per a iniciar la campanya de recollida de signatures però la dissolució del Parlament arran de la convocatòria de noves eleccions el 25 de novembre, va ajornar-ne el començament. Finalment, el passat mes d’abril es va poder donar el tret de sortida a la ILP que pretén posar a debat què està passant amb la pobresa i la desigualtat creixent a Catalunya. I és que des de l’inici d’aquesta crisi-estafa que patim, la distància entre els ingressos dels ciutadans més rics i aquells que tenen accés a menys rendes s’ha incrementat en un 30%. Es tracta de l’augment més elevat de la UE dels 27, el triple que la mitjana d’aquests països. Dels 7,5M de catalans, 2,2M es troben per sota del llindar de la pobresa, dels quals 285.000 són nens i nenes menors de 16 anys; hi ha 225.000 llars on ningú no treballa. I 360.000 persones en edat de treballar no cobren cap tipus de prestació (cap a finals de 2013 seran 550.000). Finalment,  segons l’EPA, a finals de 2012 hi havia 885.000 persones a l’atur. Aquestes són algunes de les xifres que, fredament , reflecteixen la situació de pobresa i desigualtat al nostre país.
 
La ILP per una Renda Garantida de Ciutadania vol obligar el Parlament a discutir aquest tema i fer efectiu el que diu l’Estatut: “ningú no pot estar per sota del llindar de pobresa”. Per això es pretén que totes les persones majors de 18 anys que viuen legalment a Catalunya i acreditin 12 mesos de residència continuada puguin percebre aquesta renda xifrada en 664 euros/mes. Per tant, del que es tracta és d’establir prioritats a l’hora de destinar els recursos de què es disposa. La RGC no pot anar lligada a la disponibilitat pressupostària perquè és una prioritat garantir uns recursos econòmics mínims que frenin el procés creixent de pobresa i desigualtat i que emmenen una quantitat ingent de ciutadans i ciutadanes cap a l’exclusió social i el país cap a la seva fractura.
 
Calen, almenys, 50.000 signatures perquè els representants polítics encetin el debat. Fins a finals d’estiu hi ha temps per aconseguir-les. Perquè primer, i abans que cap altre objectiu, el que cal és rescatar les persones de la misèria i de la manca d’uns recursos imprescindibles per poder viure amb dignitat. 
 
Ara, en la recta final d’aquesta campanya, la Comissió Promotora ha programat unes jornades de dejuni contra la pobresa que tindran lloc a la plaça Catalunya de Barcelona entre el 13 i el 15 de setembre per manifestar simbòlicament la necessària solidaritat ciutadana amb tots aquells que de manera més aguda pateixen els efectes de l’actual situació econòmica i com a denúncia contra totes aquelles administracions i autoritats amb responsabilitat que han decidit rescatar la banca i els banquers, perdonant el frau i encobrint les estafes, en lloc de protegir els ciutadans i les víctimes. A Lleida se seguiran recollint signatures fins el dia 8 d’octubre. En aquest sentit, la Plataforma lleidasocial anuncia que tindrà a disposició de les persones que ho vulguin els fulls per poder donar suport a aquesta ILP el dia 28 de setembre a la tarda a l’entrada de la Fira de Sant Miquel.
 
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC), organització sindical adherida a Lleidasocial