Catalunya Diari

Recta final als treballs de millora dels Aiguamolls de Rufea

La col·locació d’una passarel·la flotant, de 36 metres, sobre la bassa gran permet tancar el camí circular

Imatge dels Aiguamolls de Rufea
Recta final als treballs de millora dels Aiguamolls de Rufea | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida està finalitzant els treballs de les obres de recuperació ambiental dels Aiguamolls de Rufea. Aquest projecte té per objectiu aconseguir una millora ambiental de la zona i potenciar el seu ús públic.

Els treballs, que es van iniciar aquesta setmana, consisteixen en la col·locació d'una passarel·la flotant, de 2 metres d'ample i 36 de llarg, sobre la bassa gran. Aquest nou accés permet tancar el camí circular entorn de les basses, oferint un punt de vista dels Aiguamolls, desconegut fins ara, arran d'aigua. Dins de la mateixa actuació, també està previst enllestir els treballs d'impermeabilització de la bassa per amfibis, construïda al costat de la Torre de Biodiversitat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Amb aquestes obres finalitzen els treballs d'adequació de l'espai, entre els quals s'ha construït un mirador elevat per tenir vistes panoràmiques sobre els Aiguamolls i el tamarigar. S'ha fet la plantació d'un total de 210 arbres (àlbers, lledoners, verns i freixes) i 685 arbustos (tamarius, sargues, saücs, rosers i esbarzers), amb l'objectiu d'aconseguir un hàbitat de ribera en zones amb escassa vegetació. També s'ha col·locat nous panells explicatius i per la identificació d'ocells, s'ha construït una bassa d'amfibis i una Torre de Biodiversitat.

Finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER

La fase 2 del projecte de Millora Ambiental dels Aiguamolls de Rufea compta amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte TTFS "Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre". Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra. Amb aquestes actuacions, l'Ajuntament de Lleida aposta per la recuperació i apropament al ciutadà d'uns dels espais més singulars del terme municipal, que alberga una gran biodiversitat.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, ocupant una superfície de 35 hectàrees, aproximadament. Els Aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida i estan catalogats dins de l'inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d'espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d'activitats socials, esportives, educatives, de recerca i com a indrets d'especial interès paisatgístic i natural.

Recuperar paisatgísticament l'indret

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l'indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els Aiguamolls han evolucionat, consolidant el seu interès faunístic, i s'ha donat un nou impuls a les infraestructures per promocionar l'ús públic de l'espai.

La connexió dels Aiguamolls de Rufea amb el camí del riu configura un itinerari natural per caminar, passejar en bicicleta, observar la fauna, la flora i el paisatge de l'horta i, en definitiva, posar a l'abast un espai excepcional pel seu valor ecològic i la seva proximitat a la ciutat, que permet el gaudi tranquil i la connexió amb la natura més propera.

Vine als Aiguamolls de Rufea

El diumenge 21 de març, en commemoració del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març), l'Ajuntament de Lleida convida a la ciutadania a acostar-se als Aiguamolls de Rufea en bici o a peu, pel camí del riu, per descobrir els valors naturals de l'espai i les millores ambientals i d'ús públic recentment finalitzades. Els Aiguamolls de Rufea, estan situats a 6 km del centre de Lleida, aigües avall del Segre, i s'hi pot accedir fàcilment a peu o en bicicleta, pel camí del riu, des del marge esquerre de la canalització.

Durant tot el matí, de 10 a 13 h, hi haurà informadores en diferents punts del recorregut que faran explicacions interpretatives sobre l'espai i els elements naturals en diferents punts del camí del riu i els Aiguamolls de Rufea, Així es podran observar ocells amb telescopi des de la passarel·la del Tòfol i des del Mirador, es faran explicacions sobre la fauna de la Torre de Biodiversitat i la bassa d'amfibis, es podrà assistir a la sessió d'anellament científic d'ocells, i es donaran explicacions sobre la història dels aiguamolls i la vegetació més característica.

Totes les activitats són d'accés lliure, però amb aforament limitat, i per participar-hi caldrà respectar les mesures anti-COVID: dur mascareta, mantenir la distància entre nuclis familiars i desinfectar-se les mans quan sigui requerit.


Comentaris

envia el comentari