Catalunya Diari

El Reial Aeri Club de Lleida restaura el 'Piper J3', l'avió matriculat amb permís de vol més antic de l'Estat

Aquesta aeronau històrica, que va arribar a Lleida el 1949, havia estat deu anys sense volar

El Reial Aeri Club de Lleida ha presentat a les instal·lacions que té a l'Aeroport de Lleida-Alguaire la restauració del 'Piper J3', l'avió més antic de l'Estat amb permisos de vol. De fet, la matrícula de l'aparell, EC-ADS, és la més antiga en funcionament a l'espai aeri espanyol, ja que altres aeronaus anteriors estan exposades en museus sense possibilitat d'enlairar-se.

Ara, s'ha recuperat després de deu anys sense volar i tres de reparació a Sabadell. El 'Piper J3', propietat de l'aeroclub lleidatà i que va arribar a Lleida el 1949, va començar a operar a l'aeròdrom de Magraners, per fer-ho després al d'Alfés. Aquest mateix model es va utilitzar per entrenar tropes a la Segona Guerra Mundial i després es va destinar a escoles de pilots.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El 'Piper J3' és una aeronau lleugera americana

El 'Piper J3' és una aeronau lleugera americana que va ser creada per entrenar les tropes per a la Segona Guerra Mundial i després hi va participar en combats. Aquest mateix model d'avió el van utilitzar, entre altres, Eleanor Roosevelt, Dwight Eisenhower i els generals George Marshall i George Patton. Es va començar a fabricar el 1936 amb vocació de popularitzar l'aviació i se n'han fabricat més de 20.000 exemplars, que s'han dedicat tant a usos civils com militars.

L'avió, que té matrícula EC-ADS i que és propietat de l'aeroclub lleidatà, es va fabricar el 1946 i va arribar a Lleida l'any 1949 procedent de Suïssa i es va destinar a escoles de pilots com la de Lleida, segons ha explicat el pilot de l'aeroclub de Lleida, Antoni Saldaña. Ara, s'ha restaurat amb el suport de la Diputació de Lleida.

L'aeronau va començar a operar a l'aerodrom José Civit de Magraners, de Lleida, i, posteriorment, ho va fer al d'Alfés (Segrià), equipament que fins l'any 2015 gestionava el Reial Aeri Club de Lleida a través d'una concessió de la Generalitat. El Reial Aeri Club de Lleida disposa de dos avions operatius, el 'Piper J3 Cub', amb matrícula EC-ADS, i el 'Piper Archer EC-ERC' de quatre places. Els de dues places, com és el cas del 'Piper J3', es fan servir a les escoles de vol.

Va tornar a volar després d'anys a terra

A principis de març el 'Piper J3' del Reial Aeri Club de Lleida va tornar a volar després d'anys a terra. Després d'aquest vol de prova a l'aeròdrom de Sabadell després de la seva restauració, es va sotmetre a nous ajustaments abans de tornar a volar fins a les instal·lacions que l'aeroclub té a l'Aeroport de Lleida-Alguaire.

Pla obert de l'avió 'Piper J3', a les instal·lacions del Reial Aeri Club de Lleida a l'Aeroport de Lleida-Alguaire
El Reial Aeri Club de Lleida restaura el 'Piper J3', l'avió matriculat amb permís de vol més antic de l'Estat | LleidaDiari.cat

Reial Aeri Club de Lleida, l'aeroclub més antic en funcionament a Catalunya

El Reial Aeri Club de Lleida és l'entitat esportiva més antiga de Lleida i el segon aeroclub de Catalunya per data de fundació, si bé actualment és el més antic en funcionament. Va començar a operar a l'aeròdrom privat de Josep Civit, situat en el que actualment és el barri dels Magraners de la capital lleidatana, fins que el 1929 va ser traslladat a l'aeròdrom d'Alfés. El primer vol va ser el maig del 1911. El 22 de juliol del 1950 s'inaugura oficialment l'escola de pilots. L'any 2015 va traslladar la seva seu a l'Aeroport de Lleida-Alguaire on segueix en funcionament sota la presidència de Josep Maria Niubó.

Entre els seus objectius, es troben la pràctica, la promoció i la divulgació de les activitats i la cultura aeronàutica, apropant el món de l'aviació a tot aquell que vulgui conèixer-lo més. Així, desenvolupa diverses activitats amb l'aeronàutica com a denominador comú. També ha organitzat i col·laborat en diversos campionats de vol a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, ral·lis aeris (Ral·li de Caragol), així com excursions a llocs d'interès aeronàutic, viatges a les aeronaus, conferències aeronàutiques i altres esdeveniments socials i esportius.

El Reial Aeri Club de Lleida ofereix cursos d'introducció, cursos d'ensinistrament de pilots per a l'obtenció de diferents llicències de vol, així com hangaratge i abanderament d'aeronaus. Cal destacar l'Escola de Pilots, fundada per l'Aeroclub l'any 1950, ha format pilots durant més de 70 anys. Actualment, el club té un acord amb l'Aeroclub de Sabadell per gestionar l'escola de Lleida i fomentar la pràctica aeronàutica al Segrià. L'escola és de Lleida, però els professors i les aeronaus les aporten l'Aeroclub de Sabadell.


Comentaris

envia el comentari