El menjador social de Lleida, que es troba ubicat al Centre Històric de la ciutat, reobre aquest dijous 1 de juliol amb 45 àpats diaris, després d'un any tancat per la pandèmia, i que només es cuinava menjar per repartir a famílies vulnerables o confinades.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
Així i tot, la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments, però, volen anar més enllà i reconvertir-lo en un projecte de reinserció social, sostenibilitat mediambiental i comunitat. D'aquesta manera podran oferir una atenció personalitzada per a cadascun dels usuaris, amb el suport d'una integradora social.
La importància del Menjador
A més a més, també es duran a terme diferents tallers de malbaratament alimentari adreçats a tots els veïns del barri que hi vulguin assistir. La gran part dels àpats del Menjador s'elaboraran amb excedents alimentaris procedents de cadenes i botigues d'alimentació i també de diferents donacions d'empreses de càtering, escoles i particulars.
Els impulsors d'aquest projecte destaquen que el Menjador és «molt més que un àpat», ja que l'alimentació és un servei essencial i imprescindible. Així doncs, volen que aquest sigui un punt de trobada per fomentar l'aprofitament alimentari, expliquen, i el volen obrir al barri per crear sinergies entre els veïns del Centre Històric.
El Menjador vol ser un referent en integració comunitària, cohesió social i sostenibilitat mediambiental, afegeixen, deixant de banda el vessant «purament assistencial» per ser «agents del canvi a la nostra ciutat».
El dia a dia del Menjador serà gestionat a través una integradora social que farà un seguiment proper de cadascun dels usuaris. L'objectiu d'aquest és detectar millor les necessitats de totes aquelles persones més vulnerables o sense sostre i poder establir plans de treball conjuntament amb serveis socials i altres entitats, que serviran per millorar-ne l'atenció i ajudar-los a sortir d'una situació de vulnerabilitat.