Catalunya Diari

Reprenen el cens de cigonyes a Lleida després de l'aturada d'un any

Hi participaran més de doble de persones que en la primera edició, quan es van detectar 288 exemplars a la ciutat

Imatge de dues cigonyes
La Paeria reprèn el cens de cigonyes a Lleida amb col·laboració de 33 unitats familiars | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat el cens dels nius de cigonya blanca de la ciutat Lleida, que es fa amb col·laboració ciutadana. Les inscripcions s'han més que doblat respecte al primer any, i 33 unitats familiars s'han apuntat per participar en aquesta iniciativa que consisteix a dividir el municipi de Lleida en diferents zones on s'han detectat nius de cigonya.

A cada col·laborador o grups de col·laboradors se'ls ha assignat el control d'una zona o una colònia de cigonyes. Els col·laboradors han de fer un mínim de tres visites a les zones assignades per controlar el nombre de parelles que estan fent niu, observar si tenen o no tenen polls i al mes de juny comprovar quants dels polls que hi havia inicialment tiren endavant.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Aquesta iniciativa està oberta a qualsevol persona, grup o famílies i no cal experiència prèvia ni ser una persona experta, només cal tenir ganes de participar» ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, qui ha remarcat que «les 33 unitats familiars inscrites demostren les ganes que hi ha de gaudir d'activitats a la natura, són més del doble d'inscrites respecte a les del primer any». Aleshores (l'any 2019) hi van participar 14 col·laboradors, mentre que el 2020 la Covid-19 no va permetre dur a terme aquesta iniciativa.

La setmana passada es va fer una sessió de formació a tots els participants, en la qual se'ls va explicar la biologia de la cigonya, la metodologia del cens i la importància del coneixement i la conservació de la biodiversitat de la ciutat. També se'ls ha enviat les fitxes de seguiment i la zona o niu que tenen assignat.

L'any 2019 es van controlar un total de 168 nius dins del municipi

L'any 2019 es van controlar un total de 168 nius dins del municipi de Lleida, dels quals 144 van ser ocupats per parelles de cigonyes, amb un cens total de 288 cigonyes al terme municipal. També es va poder constatar que van néixer un total de 268 polls. Els nius es localitzen majoritàriament en arbres (64 nius), tot i que hi ha una gran colònia a l'edifici del SENPA, a Pardinyes, amb 35 nius. Un altre punt on nidifiquen són les antenes i les plataformes artificials col·locades especialment per ajudar a la seva nidificació. Altres grans colònies de nius es troben al Centre de Fauna de Vallcalent, on n'hi ha 36; a Raimat, amb 24 nius; i a la Catedral Nova, amb 15.

El projecte de cens de cigonya blanca amb participació ciutadana forma part del programa +Biodiversitat que pretén estudiar i donar a conèixer la biodiversitat dels espais naturals i la ciutat de Lleida. Es fan censos d'ocells aquàtics, anellament d'ocells, seguiment de ratpenats, itineraris de papallones, estudis de tortugues aquàtiques i seguiment de poblacions de mamífers, entre d'altres.


Comentaris

envia el comentari