Catalunya Diari

Els Mossos entren a escoles i instituts públics per retirar llaços grocs

Aquest divendres diversos agents de paisà van entrar a entitats públiques per treure simbologia «partidista»

Imatge d'un agent dels Mossos traient una pintura de llaços grocs d'un mural
Imatge d'un agent dels Mossos traient una pintura de llaços grocs d'un mural | Twitter

Agents dels Mossos d'Esquadra han entrat aquest divendres a la tarda en almenys quatre Departaments de la Generalitat per retirar llaços grocs o simbologia que pogués ser «partidista», segons han explicat fonts de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC). Els Mossos complirien així l'ordre de la Junta Electoral Central que els obligava a retirar els símbols, després que el president de la Generalitat, Quim Torra, no hagi complert amb el requeriment de fer-ho ell

Fonts d'Interior no han volgut confirmar ni desmentir cap detall d'un dispositiu que els Mossos fan en tant que policia judicial. Dos dels Departaments on han entrat són el de Justícia i el d'Agricultura, on els agents han retirat la simbologia que han considerat partidista.

Agents de paisà dels Mossos treuen simbologia «partidista»

A Justícia, una parella d'agents de paisà ha arribat a quarts de tres de la tarda i ha retirat diversos folis que els treballadors havien penjat a les finestres amb la paraula 'groc' escrita en diferents colors a excepció, precisament, d'aquest. També n'han retirat d'altres on es podia llegir 'censurat'. En un primer moment també volien retirar una decoració de flors grogues i verdes de paper de les finestres però finalment les han deixat.

També han anat al Departament d'Agricultura, que en els darrers dies, i per iniciativa dels treballadors, presentava a la façana i a les finestres de l'edifici diferents objectes de color groc com ara verdures o tractors. Des d'ahir ja no hi havia res a la façana que dona a Gran Via que fes referència als presos.

Quan els Mossos han arribat, han anat a parlar amb el director de Serveis del Departament i han acordat treure la simbologia que pogués tenir alguna vinculació amb els llaços grocs, com per exemple uns plàstics d'aquest color que hi havia lligats a les baranes de l'escala de la Conselleria. Aquests plàstics en concret els han retirat els membres del servei de neteja, no els Mossos, així com alguna fotografia dels presos que quedava de portes endins.

De la simbologia penjada a les finestres, se n'ha retirat una part, però a les cinc de la tarda en quedava una altra igualment visible des del carrer.

Escoles i instituts catalans, en el punt de mira

D'altra banda, també s'ha difós a través de les xarxes socials que els Mossos han entrat a diferents instituts de titularitat pública també per retirar llaços grocs i simbologia partidista. Per exemple haurien entrat a l'institut de les Borges Blanques o al de Caldes d'Estrach, entre d'altres. 

Precisament, la Intersindical-CSC ha lamentat l'entrada d'agents a instituts «de tot Catalunya» i ha condemnat «enèrgicament» la «irrupció» de la policia, així com la «persecució ideològica dels docents independentistes». La formació demana explicacions al conseller d'Interior, Miquel Buch, i al d'Educació, Josep Bargalló, pel que considera una pràctica «abusiva i intimidatòria».

Les instruccions dels Mossos per complir l'acord de la JEC

S’ha tingut accés a l'escrit d'instruccions que els comandaments dels Mossos han distribuït als agents per donar compliment a l'acord de la JEC del 21 de març. S'hi indica que cal dirigir-se a tots els edificis públics de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d'aquesta administració.

Que si hi ha simbologia cal instar els responsables dels edificis a retirar-los —com ha passat a Agricultura— i especifica en concret el que cal retirar, «banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres d'anàleg significat, fotografies de candidats o polítics així com pancartes, cartells o qualsevol altra símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques concurrents a les eleccions». El text reprodueix exactament el que especificava l'ordre de la JEC.

L'ordre insta els agents a esperar mitja hora perquè els responsables de l'edifici retirin el material, i si no, els ordena que ho facin ells. Finalment s'indica que sempre que sigui possible, les gestions les faran agents de paisà.


Comentaris

envia el comentari