Catalunya Diari

Salut farà testos als temporers de Lleida que dormen al carrer

Les proves es faran aquesta setmana i els treballadors seran derivats a un hotel o a un pavelló

El pagès Joaquim Tarroch pren la temperatura a un dels temporers
Entre les mesures acordades, es pren la temperatura dos vegades al dia als temporers i se'ls dota d'EPIs | LleidaDiari.cat

El Departament de Salut farà testos de Covid-19 als temporers de Lleida que dormen al carrer. Les proves se'ls faran la setmana vinent, segons ha avançat Catalunya informació i ha pogut confirmar l'ACN de fonts municipals. De moment, però, no se sap el nombre exacte de testos que es faran. S'oferirà allotjament als temporers i seran derivats a un hotel o a un pavelló.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Hi ha més de 200 temporers sense allotjament que dormen al carrer

Membres de la Plataforma Fruita amb Justícia Social s'han concentrat aquest diumenge al migdia a la plaça de la Paeria de Lleida per denunciar que a la ciutat hi ha més de 200 temporers sense allotjament que dormen al carrer, amb el risc afegit que això comporta «en un moment de pandèmia». Culpen a la Paeria de no haver creat encara un alberg de temporers, a més de lamentar que els pocs albergs que hi ha al Segrià «s'han tancat» o «funcionen a la meitat o menys» degut la crisi sanitària de la Covid-19. A l'acte hi ha participat una desena de persones, algunes de les quals en acabar han estat identificades per la Guàrdia Urbana. Els agents els han aixecat acta per saltar-se el confinament.

A l'acte també hi han participat temporers que han denunciat la situació «infrahumana» que cada any pateixen a la ciutat de Lleida, i bona part del Segrià. «No pot ser que se'ns tracti de persones infrahumanes, som al segle XXI i l'esclavitud s'ha acabat», ha manifestat Serigne Mamadou, que ha denunciat la falta d'higiene i d'allotjament de molts temporers que dormen al carrer. «Ens aixequem a les 6 del matí cada dia per anar a treballar, dormint al carrer entre cartons, amb gana, sense poder-nos rentar i sense cap mesura d'higiene en uns moments què estem vivint una pandèmia», ha dit Mamadou, que ha assenyalat l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, com a responsable de la situació que pateixen.

Han denunciat la situació en què es troben els temporers

Per la seva banda, des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social també han denunciat la situació en què es troben els temporers. En aquest sentit, han tornat a reclamar a la Paeria la creació d'un alberg per acollir aquests temporers, petició a la qual es va comprometre l'equip de govern municipal i que «no s'ha complert», han criticat. «Vam demanar a la Paeria que fessin una bona previsió per aquesta campanya, però la feina no s'ha fet», ha indicat Gemma Casal, una de les membres de la Plataforma.

«Hem tornat a arribar a aquesta situació: sense alberg, una setmana amb pluja i gent exposada al carrer», ha lamentat Casal. Tot i que a causa del confinament la Plataforma no ha pogut compatibilitzar el nombre exacte de temporers que estan dormint al carrer a Lleida, calculen que n'hi ha més de 200. «És inaudit que haguem arribat a una situació tan greu com l'estat d'alarma que ha exposat molt més les persones que ja es troben afeblides», ha afegit la membre de la Plataforma.

Les pluges d'aquests últims dies han agreujat la situació

D'altra banda, l'entitat ha denunciat que les pluges d'aquests últims dies han agreujat la situació de les persones que no tenen un sostre, ja que, segons han indicat, «l'ajuntament ha tapiat els alerons del pavelló 3 dels Camps Elisis, ha posat jardineres i tanques en diferents punts del nucli antic, per evitar que aquestes persones no s'hi puguin refugiar».

A més de Fruita amb Justícia Social, en les darreres setmanes la Plataforma Som Veïns del centre històric de Lleida també ha denunciat la situació en què es troben les persones que arriben a Lleida a treballar a la campanya de la fruita. En aquest cas, han posat de manifest el nombre creixent de persones que estan dormint als carrers de la ciutat i demanen a la Paeria que s'impliqui per canviar la situació. Just en acabar l'acte, la Guàrdia Urbana ha anat a la plaça Paeria on ha identificat membres de la plataforma, temporers i periodistes. La plataforma ha denunciat "enèrgicament" aquest fet.


Comentaris

envia el comentari