Salut preveu distribuir aquesta campanya unes 80.000 dosis de la vacuna de la grip a les comarques de Lleida

Salut preveu distribuir aquesta campanya unes 80.000 dosis de la vacuna de la grip a les comarques de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

El Departament de Salut preveu distribuir enguany unes 80.000 dosis de la vacuna de la grip a les comarques de Lleida, una xifra similar a la dels darrers anys. Aquest dilluns, 24 d'octubre, ha començat la campanya de vacunació de la grip a Catalunya, amb l'objectiu fonamental d'evitar les complicacions d'aquesta malaltia en les persones d'edat avançada, amb problemes de salut crònics o altres condicions que les fan especialment susceptibles. 

Una de les prioritats de la nova campanya, en què s'espera que el virus no sigui especialment virulent, passa per millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i especialment entre els professionals de l'àmbit sanitari, segons ha explicat la directora del CAP Onze de Setembre de Lleida, Mercè Porté. La darrera campanya es va vacunar de la grip a la demarcació de Lleida el 62,5% de la població major de 60 anys, xifra que enguany es vol superar.
 
El Departament de Salut ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació de la grip al conjunt de Catalunya i, és que, aquesta malaltia esdevé un problema de salut pública “important”, especialment en els mesos d'hivern, ja que cada any entre un 5 i un 20% de la població resulta infectada per la grip. Segons Porté, per enguany no s'espera que el virus sigui especialment virulent i, a més, es disposa d'una vacuna millor adaptada i de tres tipus diferents, en funció de l'edat del pacient. L'objectiu de la campanya és que les persones que tenen més risc de contraure la grip es vacunin per tal d'evitar ingressos hospitalaris per complicacions o fins i tot la mort a causa de la malaltia. 
 
La campanya es dirigeix a les persones majors de 60 anys –entre les quals es va assolir l'any passat a Lleida una cobertura del 62,5% i que enguany es vol augmentar- però també a la resta de col·lectius de risc com són els malalts crònics, que inclouen persones amb malalties cardiovasculars, amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, cirrosis, persones amb obesitat mòrbida i també a diabètics i dones embarassades, a més del conjunt del personal sanitari. 
 
Precisament, un dels objectius de la nova campanya és el de millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Es dóna la circumstància que en les darreres dues campanyes només es van vacunar a Catalunya prop d'un 19% de les persones amb problemes de salut crònics d'entre 15 i 59 anys. Així mateix, Salut també vol millorar la cobertura vacunal dels treballadors de la salut, així com entre el personal de cossos d'emergències i de seguretat. En les darreres campanyes, la cobertura entre el personal sanitari va arribar només al 19,3% a Catalunya, tot i que a Lleida va ser d'entorn el 30%, segons ha explicat Porté. Finalment, el departament també s'ha marcat com a objectiu mantenir i incrementar la cobertura de vacunació en les persones de més de 65 anys i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys.
 
La grip, un problema important de salut pública 
La grip continua sent un problema important de salut pública. Es calcula que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, i arribar al 50% o més en les persones internades en institucions tancades. La mortalitat es produeix principalment en persones grans (poden arribar a ser el 90% de les morts) o amb factors de risc preexistents. 
 
La temporada 2015-2016, l'activitat gripal a Catalunya va ser moderada amb una onada epidèmica que va durar 11 setmanes i va tenir una incidència màxima de 355,8 casos per 100.00 habitants entre el 29 de febrer i 6 març. En total, es van notificar 623 casos greus, la gran majoria dels quals (un 82,3%) en persones no vacunades. 
 
Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 graus centígrads), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d'una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. Les vacunes antigripals actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.