Bones notícies: El sector porcí aconsegueix reduir el seu consum d’aigua

Bones notícies: El sector porcí aconsegueix reduir el seu consum d’aigua

El sector porcí redueix en trenta anys un 30% el consum d'aigua per produir un quilo de carn | Pixabay

El sector porcí ha reduït en els darrers trenta anys un 30% el consum d'aigua necessari per produir un quilo de carn. Aquest descens de la petjada hídrica ha estat possible, en bona part, gràcies a l'optimització d'aquest recurs mitjançant sistemes de distribució d'aigua controlada i regulada o l'ús d'abeuradors que tecnològicament porten la quantitat necessària d'aigua i en malbaraten menys, segons ha explicat el catedràtic de l'Escola Universitària de la Universitat de Lleida (UdL) i investigador del Centre d'Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu (Noguera), Daniel Babot.

 

En aquest sentit, ha valorat la recerca que es porta a terme des de fa anys des de CEP per avançar cap a una producció porcina més sostenible i intel·ligent. Babot ha explicat que, actualment, fan falta entre 3.000 i 5.000 litres d'aigua per produir un quilo de carn de porc, una xifra que varia en funció de la tecnificació i de la intensificació del sistema productiu.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Tot i això, només un 1% de l'aigua (entre 11 i 12 litres) que s'utilitza de forma directa en una granja és per beure, netejar els animals i refrigerar-los, mentre que el 99% restant es fa servir en l'agricultura per produir les primeres matèries que després consumeixen els animals i també els humans. Per això, el CEP porta investigant com reduir el consum d'aigua a les granges amb millores i sistemes tecnològics que optimitzen l'ús d'aquest recurs, ha explicat.

 

Estudi sobre la producció sostenible intel·ligent en la cabanya porcina

Daniel Babot, acompanyat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat aquest dilluns l'estudi sobre la producció sostenible intel·ligent en la cabanya porcina, dut a terme al CEP de Torrelameu per l'equip que encapçala. Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l'àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l'Àrea de Salut de la Diputació de Lleida. En aquest sentit, Talarn ha destacat que l'objectiu de la recerca és buscar, innovar i desenvolupar tècniques d'alimentació animal, de producció i de maneig que optimitzin el consum dels recursos i redueixin l'impacte ambiental en origen.

 

Al marge de la petjada hídirca, el sector porcí genera un 16% del total d'emissions d'amoníac a l'atmosfera. Tot i això, aquesta xifra era prop del doble fa uns anys –segons dades d'Interporc- i també s'ha aconseguit reduir amb estudis com els que porta a terme el CEP de Torrelameu. Babot ha explicat que han estudiat les emissions d'amoníac generades a la granja i han pogut constatar que es poden reduir fins a un 26% amb l'ús de noves tecnologies com ara sensors que permeten quantificar-ho amb precisió i contribuir a reduir-ho. Així, han constatat que amb més alt és el nivell de ventilació, més grans són les emissions, cos que demostra la importància d'optimitzar els sistemes de ventilació.

 

L'estudi partia amb els objectius de reduir l'impacte ambiental a les granges; avaluar les millors tècniques disponibles en les condicions del biosistema porcí de Lleida i transferir-les al sector; millorar el tractament i la gestió dels purins des d'una perspectiva integrada que va del disseny de les instal·lacions, els nutrients, i permeti ampliar l'abast del seu ús com a recurs fertilitzant, i impulsar l'aplicació sistemàtica de les tecnologies facilitadores transversals, especialment les TIC, a la gestió de les explotacions porcines i adaptar-hi processos equivalents als mètodes de fabricació avançada.

 

L'estudi ha estat liderat pel Centre d'Estudis Porcins de Torrelameu

Sota la coordinació de la Diputació de Lleida, l'estudi ha estat liderat pel Centre d'Estudis Porcins de Torrelameu, amb el projecte 'Porcí-Tecnològic', que estudia la innovació tecnològica en la producció de carn porcina; la UdL, amb l'estudi 'Porcí-Eficient', per esbrinar l'eficiència tècnica, econòmica i ambiental en la producció porcina, i el Grup de Sanejament Porcí, amb el projecte 'Porcí-Sanitat', que estudia el sistema de registre de casos clínics en porcí i anàlisi de dades temporal i espacial. Aquesta recerca s'emmarca en el Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) 'Porcí de Lleida, la producció sostenible intel·ligent', cofinançat per la Unió Europea i en el qual participa la Diputació de Lleida.

 

Granja tecnològica per a la recerca en porcí

Babot també ha apuntat la necessitat de comptar amb un parc tecnològic per al tractament de purins i d'una granja tecnològica per al porcí, gràcies a la Unitat de tecnologia i recerca per a porcí que s'està desplegant a les instal·lacions de Torrelameu on a més del CEP, s'ubiquen també el Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) i l'hospital veterinari. El catedràtic de la UdL ha explicat que s'està cercant finançament per poder construir aquesta granja pilot tecnològica, que estarà del tot robotitzada i que permetrà aplicar les darreres tècniques de maneig dels animals i dur-hi a terme estudis referents a la gestació i la reproducció.