Catalunya Diari

Sense normalitat

Sense normalitat| Jaume Añé

 És un clàssic de l’inici del curs escolar definir aquesta jornada per part de l’Administració amb l’expressió que diu que "el curs ha començat amb normalitat". Tant és que més de 20.000 alumnes continuïn escolaritzats en mòduls prefabricats, que augmenti l’alumnat i en canvi diminuexi el professorat o que s’implementin mesures que suposadament han de contribuir a reduir el fracàs escolar però que són dictades a correcuita i que són fruit de la improvisació. Any rere any, el Departament d’Ensenyament apel·la a la "normalitat" el dia que comencen les classes els estudiants dels diferents nivells educatius.
 
Molt ens temem que el proper dia 12 de setembre tornarem a sentir la mateixa cantarella, el primer dia lectiu d’un curs que ve marcat per l’aplicació d’unes mesures que van clarament en la línia de desmantellar un dels serveis públics fonamentals, l’educació. Les successives retallades pressupostàries i el contingut del Reial Decret 16/2012 són part de la campanya que pretén desprestigiar allò públic i convertir l’educació en un negoci privat. No, aquest curs no comença amb normalitat, senyora Rigau. No acceptem el retrocès en condicions laborals, la reducció de plantilles, les modificacions arbitràries de les retribucions, el tancament de grups per l’augment de ràtios, la precarització de la tasca que porta a terme el professorat interí i substitut, la no cobertura de les baixes fins a l’onzè dia de produir-se… El llistat és interminable i fa que el profund malestar de la Comunitat Educativa augmenti de manera exponencial. I és que tot això no en té res de normal. El desballestament de l’estat social i la privatització dels serveis públics responen a la prevalença del dogma neoliberal imperant però de cap manera resulten ni justos ni equitatius per a la gran majoria de la societat i, encara menys, per als sectors més vulnerables d’aquesta. Amb l’argument de la "crisi" que no hem creat els ciutadans i ciutadanes sinó el sistema financer especulatiu i les polítiques neoliberals, el govern vol ara fer passar bou per bèstia grossa intentant fer-nos creure que no hi ha alternatives a les polítiques que implementa. Inadmisible.
 
En la dinàmica habitual practicada sense cap mirament pels nostres governants i que consisteix en no dir les coses pel seu nom, no volem sentir –ara més que mai- que el "curs ha començat amb normalitat". Perquè no fer l’aposta decidida i valenta per una educació pública de qualitat a més de no ser normal és injust i contribueix a l’increment de les diferències i a la fractura social.
 
Jaume Añé Ros, portaveu d'USTEC-STEs LleidaComentaris

envia el comentari