Catalunya Diari

El servei de Cardiologia de l’Arnau de Vilanova és un dels millors de l’Estat

De sis paràmetres comparats ―cinc, entre els quals hi ha el de menor mortalitat, presenten millors resultats que la mitjana estatal

El servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova es posiciona entre els millors de l'Estat espanyol per l'atenció que ofereix als pacients amb cardiopatia, segons reflecteixen els resultats del registre RECALCAR. Es tracta d'un estudi, impulsat per la Societat Espanyola de Cardiologia i avalat pel Ministeri de Sanitat, que analitza els recursos i la qualitat de les unitats assistencials.

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova presenta millors resultats que la mitjana estatal en cinc dels sis paràmetres comparats. D'entre tots, destaca la baixa mortalitat per tercer any consecutiu (2015, 2016 i 2017). Concretament, el 2017, la mortalitat hospitalària global a l'Arnau va ser d'1,5% (la mitjana estatal va ser de 2,3%, cosa que comporta una reducció del 35%); la mortalitat post infart de miocardi a l'Hospital Arnau va ser de 2,3% (amb una mitjana estatal de 2,8% i una reducció del 18%), i la mortalitat per insuficiència cardíaca va ser de 2,8% (amb una mitjana estatal de 3,4%, cosa que comporta una reducció del 35%).

També està per sota de la mitjana de l'Estat el resultat de l'estada mitjana a l'Hospital, que a l'Arnau és de 5,8 dies (mentre que l'estatal és de 6,1, amb un màxim registrat de 10,5 dies). D'altra banda, el nombre de reingressos hospitalaris per risc d'insuficiència cardíaca està lleugerament per sobre de la mitjana i la mortalitat intrahospitalària després d'una angioplàstia coronària (cirurgia) està per sota de la mitjana. RECALCAR és un registre, impulsat per la Societat Espanyola de Cardiologia i avalat pel Ministeri de Sanitat, que analitza els recursos i la qualitat de les unitats assistencials amb la finalitat d'elaborar un diagnòstic de la situació sobre l'assistència cardiològica a l'Estat espanyol i de desenvolupar polítiques de millora de la qualitat i l'eficiència en l'atenció al pacient amb cardiopatia.

Les dades es recullen a partir dels conjunts mínims bàsics de dades (CMBD) del pacient, que cada hospital ha de registrar per normativa ministerial des de principis dels anys 90. La comparació entre hospitals s'aconsegueix a partir d'un ajustament que té en compte la complexitat i el risc dels pacients. RECALCAR va ser reconegut el 2016 pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat com a registre d'interès per al Sistema Nacional de Salut.

 

Més bones notícies per a l'Arnau de Vilanova

Edelmir Iglesias, cap de la Unitat de Mama de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha estat nomenat recentment vicepresident per a Europa de la Senologic International Society (SIS). Concretament, Iglesias va ser elegit durant el 20è Congrés Mundial de la SIS, celebrat a Estrasburg els passats 6, 7 i 8 de desembre.La SIS es va fundar a Estrasburg ara fa 42 anys, amb l'objectiu de promoure la salut mamària i millorar el diagnòstic i el tractament del càncer de mama.

La SIS està integrada per una federació de societats de sinologia repartides pels cinc continents ―que compta amb 22 països com a membres actius i amb 54 països, com a membres associats. Al llarg de la seva història, la SIS ha desenvolupat un programa d'acreditació de les unitats de mama que garanteix els estàndards de qualitat en la cura de les pacients amb càncer de mama de tot el món.


Comentaris

envia el comentari