Catalunya Diari

La Síndica de Lleida considera el confinament del Segrià «injustificat»

Dora Padial ha enviat una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya i als grups municipals de la Paeria

Pla mitjà de la futura síndica municipal de greuges de Lleida, Dora Padial, amb l'alcalde Miquel Pueyo, al fons
La Síndica de Lleida considera el confinament del Segrià "injustificat" i que "vulnera la llibertat de circulació" | LleidaDiari.cat

La Síndica de greuges de Lleida, Dora Padial, considera que el confinament perimetral del Segrià decretat pel Govern «no està justificat ni és proporcional» i, a més, suposa «la vulneració indiscriminada del dret de llibertat de circulació».

Sosté que «la Generalitat no ha justificat per què no s'ha limitat a aplicar altres mesures menys restrictives per evitar el contagi, i igualment d'efectives, però que no posin en risc l'economia lleidatana». Així ho ha traslladat Padial en la queixa que ha fet arribar al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i als grups municipals de la Paeria. La Síndica també adverteix d'una situació «insostenible» a Lleida i que pot generar «més alarma social" s'hi acaba aplicant un confinament domiciliari.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Una incertesa total entre la població

La Síndica de Lleida afirma que la Generalitat «no va publicar íntegrament la resolució», posteriorment ratificada pel Jutjat d'Instrucció 4 de Lleida, en què decreta el confinament perimetral de la comarca del Segrià, un fet que considera «va generar incertesa total entre la població», ja que va provocar la tornada precipitada de molts veïns que es trobaven fora del Segrià que no sabien –ja que la resolució publicada no ho recollia- que podrien fer-ho després de l'entrada en vigor de la mesura.

Basant-se en el fonament de dret tercer de la interlocutòria judicial, que va ratificar la resolució de la Generalitat, la Síndica assenyala que Lleida està patint una mesura «indiscriminada i que afecta a tota la població dels municipis, la major part –amb tota seguretat- sense estar infectats pel virus, amb la consegüent limitació de la seva llibertat de circulació que això representa». Un fet que Padial considera «greu», ja que suposa una limitació d'un dret fonamental, com és la llibertat; que hauria d'estar fonamentada en una veritable urgència sanitària, basada en els criteris d'activació del Pla d'actuació del Procicat».

Una situació que no s'ha produït mai al Segrià

La Síndica municipal de greuges remarca que el Procicat estableix que «només es podran imposar limitacions de drets i activitats quan s'activa la fase d'emergència 1», és a dir, «quan els contagis són superiors a 700 persones per cada 100.000 habitants» i «sembla que aquesta situació no s'ha produït mai» al Segrià, assenyala en l'escrit.

Dora Padial defensa que, segons les dades publicades per la mateixa Generalitat, les corresponents a Tarragona, Girona, i altres indrets de Catalunya, semblen més greus que les de Lleida". Per això, considera un «greuge comparatiu» pel que fa a altres brots que s'han produït, «alguns dels quals la Generalitat no menciona, encara que tota la ciutadania lleidatana coneix, i que afecta a una comarca propera, on no s'han aplicat limitacions de mobilitat». «Els veïns del Segrià, i en concret de la ciutat de Lleida, tenen dret a estar informats del que passa al territori amb dades, transparència i rigor», afegeix.

El dret fonamental a la llibertat de circulació

A la vegada, Dora Padial sol·licita al Síndic de Greuges en l'escrit que li ha fet arribar que «no es vulneri el dret fonamental a la llibertat de circulació de tota la ciutadania lleidatana», i que «obligui el Govern a justificar una decisió que determina que els lleidatans hagin de romandre a la comarca del Segrià durant part de l'estiu».

També li demana que la Generalitat reforci «urgentment» la sanitat pública del Segrià, en concret dels centres d'atenció primària, així com l'habilitació d'una línia directa d'ajuts que garanteixi que el teixit empresarial i social lleidatà «no es veurà encara més afectat del que ja ho està tal com es va fer a la Conca d'Òdena». Dora Padial també adverteix que si al tancament perimetral decretat al Segrià s'hi suma el confinament domiciliari, «comportarà que la realitat que viu la ciutat a l'estiu sigui insostenible i generi encara més alarma social de la ja existent».


Comentaris

envia el comentari