Catalunya Diari

S’inicien les obres del campanar de la Seu Vella

S’inicien les obres del campanar de la Seu Vella| Redacció - Fotografia: Laura Biela

 Està previst que les obres del campanar de la Seu Vella durin uns 10 mesos. Avui s’ha començat a fer els treballs previs i en els propers dies es començarà a instal·lar la bastida per poder començar la intervenció. Aquestes obres van a càrrec del Ministeri de Cultura i tenen un pressupost de prop de 723.000 euros.
 
A l'inici de les obres hi han assistit la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso; el director del Consorci de la Seu Vella, Pep Tort; el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Ramon Farré; representants de l’empresa Natur System, adjudicatària de les obres; així com la primera tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Marta Camps, qui ha estat acompanyada pel tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social, Josep Presseguer, i el regidor de Turisme, Fèlix Larrosa.
 
Durant la visita, Camps ha destacat la importància d’aquesta inversió en el monument i ha explicat que el Consorci del Turó de la Seu Vella, que formen l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat, proposarà a l’Estat que completi l’actuació del campanar amb la recuperació de les campanes i l’adequació de les terrasses, que es podria dur a terme amb la diferència de diners que s’ha aconseguit entre la licitació de l’obra, que era d’1 milió d’euros, i l’adjudicació final.
 
Per la seva banda, Manso ha destacat que aquesta actuació "és realment significativa i important donat que es tracta del monument més emblemàtic de la ciutat i s’afegeix al conjunt d’actuacions i iniciatives que des de la Subdelegació s’estan duent a terme per sumar esforços a la declaració del Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial".
 
Demanen iniciativa privada

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha aprofitat l'acte per fer una crida a la iniciativa privada perquè, tot i la situació econòmica de recessió actual, col·labori a través de patrocinis en el finançament de les obres de manteniment i rehabilitació del conjunt monumental de la Seu Vella de Lleida. Farré, que ha subratllat la necessitat que "un monument emblemàtic com la Seu Vella i el conjunt del seu turó puguin gaudir d’un estat impecable", ha insistit que "la iniciativa privada té aquí un aparador simbòlic important".


 


El campanar té una alçada de seixanta metres i una escala cargolada amb dos-cents trenta-vuit graons. Es troba situat a l’angle sud-oest del claustre i fou erigit entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV. És de planta octogonal. La seva estructura exterior consta de dos cossos, un de molt alt i ample amb finestres que van guanyant protagonisme de forma progressiva i un de més petit i estret coronat per gablets. Pel que fa a la seva estructura interior, destaca la caixa d’escales i diferents plantes amb usos diversos. La planta baixa fou convertida en capella privada per la família Safont, mentre que les altres foren destinades per a la maquinària del rellotge i la ubicació de les campanes.
 
Segons els documents antics, foren onze les campanes encarregades d’anunciar els dies de festa i els de dol, per bé que avui només se’n conserven dues, la Silvestra, de 1418, i la Mònica, de 1486, any en què també es mecanitzaren els sons horaris. Un conjunt de cinc campanes més, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del nostre calendari. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima.


Comentaris

envia el comentari