Catalunya Diari

SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social exigeixen aturar les batudes policials a temporers

Consideren les intervencions dels cossos policials contra el col·lectiu una mostra més d'un racisme institucional

Imatge d'identificacions policials a temporers en un municipi de Lleida
SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social exigeixen aturar les batudes policials a temporers | LleidaDiari.cat

SOS Racisme Catalunya i Fruita amb Justícia Social exigeixen que «cessin les constants i racistes batudes policials» a temporers perquè «les persones que vénen a treballar a la fruita a Ponent siguin tractades amb la dignitat a la qual tenen dret».

Consideren les intervencions dels cossos policials contra temporers «una mostra més d'un racisme institucional que atemoreix, castiga i criminalitza els col·lectius més desemparats». Ambdues entitats denuncien que les administracions, «en comptes de ser garants dels drets de tota la ciutadania i de donar una solució digna a centenars de persones en situació d'extrema vulnerabilitat, utilitzin els cossos de seguretat pública per assetjar-les amb dispositius de control, expulsió i criminalització».

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Resposta ineficaç i amb biaix racista

Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya denuncien «la resposta ineficaç i amb biaix racista que diversos alcaldes del Baix Segrià, la Generalitat de Catalunya, i la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida han donat davant la situació de desemparament que pateixen les persones que vénen a treballar a la campanya de la fruita, tot incrementant els controls policials». Assenyalen que «el racisme institucional i la Llei d'Estrangeria aboca al nomadisme a moltes persones en situació administrativa irregular, però també a persones amb la seva situació regularitzada". En aquest sentit, les dues entitats remarquen que «els temporers són treballadors indispensables, però no gaudeixen de drets laborals ni socials per poder arrelar-se a la terra que ells mateixos treballen».

SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social critiquen que, arran de les queixes d'alcaldes del Baix Segrià, «els Mossos d'Esquadra van incrementar la vigilància i els controls policials en aquells llocs on els treballadors acostumen a refugiar-se o reunir-se». En aquest sentit, expliquen els dies 21 i 28 de maig es van dur a terme identificacions en places que són punt de trobada de temporers a Alcarràs (Segrià), en operacions conjuntes dels Mossos, la Policia de l'Estat i la Guàrdia Urbana.

Creuen que sí que hi ha racisme

Les dues entitats sostenen que, malgrat que alguns alcaldes, patronals agràries i entitats veïnals de Lleida neguin l'existència de racisme, «la realitat de temporers malvivint al carrer o en infrahabitatges, i la impossibilitat per a molts d'ells de poder regularitzar la seva situació, demostren el contrari». «El sistema econòmic neoliberal i el model agrari que se'n deriva, aboquen milers de treballadors a no tenir drets ni dignitat per assegurar així el màxim de beneficis per a uns pocs, grans empreses i explotacions», afirmen des de Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya.


Comentaris
Sal
Acabo de ver un programa sobre Dubai. Entre otras, aparece una joven a la que la reportera le hace unas preguntas. Al preguntarle si se casaría con algún extranjero, dice que ellaes una árabe pura y solo se casaría con un árabe puro. Tiene algo que decir SOS Racisme, amén de aplaudir la progresista y multicultural posición de la joven?? Y es que estamos en lo de siempre: si eres blanco, malo, si eres de otro color, bueno. Y claro, cuando la policía busca a malos, no puede ser donde blancos
Sal
Situación administrativa irregular? Así es cómo se llama a las personas que han entrado de manera violenta e ilegal en España, muchas de las cuales se dedican a actividades delictivas?? Qué bonito es el antirracismo!

envia el comentari