Catalunya Diari

El suposat boicot de la Guàrdia Civil als Mossos d'Esquadra que hauria començat fa anys

Així ho assegura RAC1 posant dos exemples de casos internacionals en què s'han coordinat els dos cossos policials

Enfrentament dels Mossos amb la Guàrdia Civil l'1-O
Enfrentament dels Mossos amb la Guàrdia Civil l'1-O | Youtube

La relació entre la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra s'ha tornat bastant tibant a causa dels conflictes produïts a Catalunya durant els últims mesos, sobretot a partir del referèndum de l'1 d'octubre. Tot i això, RAC1 assegura que el boicot de la citada policia espanyola a la catalana ja fa anys que dura i que la deslleialtat pintada per la Guàrdia Civil és dona en realitat a la inversa.

Així doncs, des de la ràdio catalana expliquen que fa anys que la Guàrdia Civil posa tot tipus d'entrebancs a les investigacions dels Mossos, sobretot en aquelles d'àmbit internacional. I és que afirmen que aquesta pràctica pretén no donar visibilitat a la policia autonòmica catalana fora de l'Estat. Per contrastar aquestes afirmacions, RAC1 posa dos exemples de dos casos en què les dues policies han treballat de forma conjunta: una xarxa d'explotació laboral a Sant Cugat del Vallès i un operatiu contra la Camorra napolitana a Barcelona.

En la primera investigació, els Mossos hi treballaven des de feia un any, concretament des del moment que van trobar un home de nacionalitat xinesa vagant sol de matinada i visiblement perdut pel centre de Sant Cugat. En aturar l'home, aquest va explicar als agents que havia escapat d'una casa on una màfia l'explotava il·legalment. Com van poder comprovar els Mossos, els delinqüents tenien llogades entre vuit i dotze cases en una luxosa zona de Sant Cugat, habitatges que omplien de persones xineses per explotar-les de manera brutal i obligar-les a cometre estafes informàtiques al seu país d'origen.

Mentre es trobaven vigilant les cases, els Mossos van topar un dia amb un cotxe a la porta d'un dels habitatges que va resultar ser de la Guàrdia Civil. Aleshores els Mossos van acordar una reunió amb la policia espanyola per acordar com actuar de forma conjunta. Segons afirma RAC1, aquesta reunió mai va tenir lloc i, dos dies després, els agents de la Guàrdia Civil van escorcollar tots els domicilis per una causa diferent de la investigada pels Mossos. Tot i això, no es va poder atrapar cap líder de la màfia, ja que aquests havien detectat moviments sospitosos uns dies abans i havien fugit. Els Mossos afirmen que, si la investigació hagués continuat en les seves mans, s'haurien produït unes 200 detencions.

L'altre exemple, l'operatiu contra la Camorra napolitana va començar l'any 2015 i es va allargar fins al passat juliol. En aquesta investigació es perseguia un clan de la màfia italiana que vivia a Barcelona i la investigació estava en mans dels Mossos i de la Guàrdia Civil de forma conjunta. Tot i això, en tractar-se d'un cas amb ramificacions internacionals, es van veure involucrats l'Europoli l'Eurojust. Aleshores, com afirma RAC1, la Guàrdia Civil va voler evitar que els Mossos fossin els protagonistes i els van intentar apartar de la investigació ventant-los de les reunions de coordinació a l'estranger. Quan va arribar el moment d'executar l'operació, la policia espanyola també va intentar evitar la participació dels companys catalans, però no ho van aconseguir.

Segons fonts coneixedores de la investigació es va demanar als agents dels Mossos desplaçats a Itàlia i Alemanya que assistissin a l'operatiu sense el peto que els reconeixia com a policies i els demanaven que actuessin només com a observadors. És més, a la roda de premsa que va tenir lloc a Roma en què es van presentar els resultats de l'operació, fonts presents a la sala asseguren que la Guàrdia Civil no tolerava la presència dels Mossos.

Tot i això, cal destacar que normalment, la coordinació dins del territori català entre els Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, acostuma a ser excel·lent.


Comentaris

envia el comentari