Catalunya Diari

El teixit empresarial de Lleida també demana vacunar els temporers per evitar la mala imatge de l'estiu passat

Volen reunir-se amb el Govern la setmana que ver per planificar-ho

Imatge d'un tècnic del SEM prenent la temperatura a una persona migrant a Lleida en el marc del dispositiu per detectar casos de covid-19 entre els temporers que dormen al carrer
El teixit empresarial de Lleida també demana vacunar els temporers per evitar la mala imatge de l'estiu passat | ACN

El teixit empresarial i econòmic de Lleida ha manifestat a través de la Cambra de Comerç que volen un pla de vacunació específic per als temporers que treballen en la recollida de la fruita per evitar la mala imatge de l'estiu passat amb la covid-19.

En aquest sentit, han alertat que Lleida no pot tornar a patir un tancament i per això han instat als governants a «posar-se les piles ja» per evitar la repetició d'una situació que el mateix Govern va qualificar «d'error». El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha remarcat que «l'economia no entén d'eleccions» i volen una reunió la setmana que ve amb el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, així com els titulars de les conselleries d'Agricultura, Treball i Salut.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El teixit empresarial i econòmic de Lleida s'ha sumat a la petició d'un pla específic de vacunació per als temporers que ja van fer la setmana passada alcaldes del Baix Segre i organitzacions agràries com Unió de Pagesos. Després de mantenir una trobada aquest dilluns amb representants dels diferents governs, ens locals i també organitzacions sindicals i del sector agrícola, s'ha fet pública aquesta reclamació en una roda de premsa a la Cambra de Comerç de Lleida. Tal com ha explicat Saltó, l'objectiu és començar a treballar ja al gener per tal d'evitar una situació com la de l'estiu passat.

Multinacionals que van deixar de comprar producte a Lleida arran dels brots de covid-19

En aquest sentit, Xavier Batalla, de la Cambra, ha recordat que hi havia multinacionals que van deixar de comprar producte a Lleida arran dels brots de covid-19 i la imatge que es donava a l'exterior amb el tancament perimetral de la capital i municipis del Segrià i la Noguera. Saltó ha afegit que aquesta mala imatge va acabar perjudicant, no tan sols al turisme de Lleida sinó al del conjunt del país. Per aquest motiu, s'ha exigit «responsabilitat» als governants i l'adopció de mesures amb antelació, perquè el de la covid-19, és un problema global, que va més enllà de qüestions electorals.

El sector econòmic aposta perquè hi hagi coordinació entre tots els agents implicats a la campanya de la fruita. La principal mesura que han demanat ha estat la de la vacunació dels temporers, malgrat ser conscients que ara les dosis s'han començat a subministrar d'una forma molt «incipient», esperen que a partir de l'abril la situació sigui una altra, i es puguin incloure els treballadors de la fruita com un sector essencial.

La campanya mobilitza més de 25.000 treballadors

El president a Lleida del sindicat agrari Asaja, Pere Roqué, ha recordat que la campanya mobilitza més de 25.000 treballadors i es generen uns 500 MEUR de forma directa i indirecta. Roqué ha lamentat que l'any passat se'ls acusés «de forma errònia» de tenir els índexs de contagis més elevats de Catalunya. Així mateix, ha assegurat que ningú es va «atrevir a tancar la capital perquè era més fàcil tancar aquí». Tot plegat, ha afegit, mentre els pagesos duplicaven les seves despeses i els comerços es veien afectats pel tancament.

En aquest sentit, Roqué ha plantejat que els productors recuperin un ajut del SOC dels anys 2009 i 2010 per garantir l'allotjament als temporers. I és que molts pobles del Baix Segre ja tenen instal·lacions municipals per acollir-los, però a l'Horta de Lleida no passa el mateix. Roqué ha plantejat que es disposin allotjaments mòbils a les mateixes finques per evitar les aglomeracions de temporers a la ciutat.


Comentaris

envia el comentari