Catalunya Diari

Temps de canvis

Temps de canvis| Núria Solé

 Ara fa tot just un any que assumia el repte i la responsabilitat de posar-me al capdavant de la UGT de les Terres de Lleida amb un equip de persones que, renovat parcialment respecte a l’etapa anterior, incorporava al seu quefer diari la coordinació i la transversalitat amb tots els sindicats territorials com a model de treball necessari, més que mai, per afrontar de manera conjunta els nous desafiaments que la realitat presentava.
 
També ens vam posar com a objectiu la implicació més activa en aquelles plataformes i moviments socials que fessin possible una defensa més unitària i contundent dels drets laborals i socials i que alhora ens enriquissin en tant que ens permetessin conèixer altres visions i formes de treballar. Tot això en un context molt complicat per al conjunt de la ciutadania, en què la conflictivitat laboral i social s’ha instaurat en la vida diària i en què, un dia rere l’altre, hem hagut de treballar per ressituar i reivindicar la nostra tasca, qüestionada molts cops, però no per això menys important i necessària.
 
En aquesta conjuntura, i tenint present que són temps de canvi en què nosaltres tenim i hem de continuar tenint un paper actiu, hem posat especial èmfasi en totes aquelles accions que fan possible que la UGT sigui més propera i sigui allà on ha de ser: tocant de peus a terra, escoltant i traslladant on convingui el que els nostres afiliats i delegats, així com els treballadors i ciutadans en general, veuen, senten i opinen. En definitiva, treballar perquè aquesta proximitat sigui una part principal del nostre tarannà.
 
És moment doncs de mirar enrere i fer balanç d’aquest primer any. He de reconèixer que no ha estat fàcil i que, malgrat les lectures triomfalistes de la realitat a què ens tenen acostumats, hem continuat assistint a la pèrdua constant de drets i a la total impunitat en les actuacions que els poderosos duen a terme contra la majoria de la població, per molt que ho disfressin, en molts casos, en forma de lleis amb què creuen que poden justificar aquesta pèrdua total de drets a què ens volen abocar. 
 
Concretant-ho, a les Terres de Lleida hem vist com se succeïen els conflictes laborals, amb tancaments d’empreses, reduccions de plantilla i rebaixa de les condicions salarials, fets que han evidenciat encara més que la Reforma Laboral del 2012 només ha servit per destruir ocupació i permetre una precarització cada vegada més gran de les condicions de treball. Sense defugir mai la nostra responsabilitat, de vegades amb més encert, de vegades amb menys, hem estat al cantó de les persones afectades per defensar els seus drets.
 
També hem de destacar molts aspectes positius de la nostra actuació al llarg de l’any que tenen a veure amb la implicació i el tarannà proper que esmentava al començament. En l’àmbit extern, el treball conjunt, no em cansaré de dir-ho, sobretot a la plataforma Lleida Social, des de la qual hem dut a terme diferents tipus d’accions, entre les quals destaco la campanya a favor de la ILP de la Renda Garantida Ciutadana, amb els actes de difusió d’aquesta iniciativa i la consegüent recollida de signatures. Recordem, però, que aquesta no és una qüestió resolta i per això continuem dedicant-hi temps i esforços, amb actes que s’emmarquen dins la 'Setmana de la dignitat' per una Catalunya sense atur, pobresa ni desigualtat i per exigir que el Parlament de Catalunya aprovi el projecte de llei de la RGC.  També hem de referir-nos a la solidaritat activada, per exemple, en el cas de l’empresa Cultius Micològics, que ha superat l’àmbit del sindicat.
 
En l’àmbit intern, he d’agrair l’ajut i el suport dels companys dels diferents sindicats territorials que són part activa d’aquest nou projecte que vam iniciar fa un any i amb els quals, n’estic convençuda, la UGT de les Terres de Lleida té un llarg recorregut, en què ens haurem d’adaptar i transformar d’acord amb aquests temps que tant estan canviant. 
 
Aquest procés necessàriament ha de passar per l’avenç en l’acció conjunta amb altres sindicats per defensar millor allò que ens és propi.
 
Tenim molts reptes pendents i hem de continuar treballant per superar-los. Entre aquests, destacaria el que es desprenia de la resolució aprovada en el congrés d’ara fa un any, “per un desenvolupament dels motors econòmics de les Terres de Lleida des d’una perspectiva transversal”, i que feia palesa la necessitat d’un treball conjunt per part de tots els operadors polítics, les organitzacions empresarials, sindicals i les institucions que incideixen de forma directa en el territori per fer possible la transició del model productiu de les Terres de Lleida. Quan ens hi posem?
 
Núria Solé, secretària General de la UGT-Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari