Catalunya Diari

Les discoteques, objectiu dels terroristes del 17-A per ser l'exemple d'Occident

Un dels mòbils dels terroristes trobat a Alcanar detalla les cerques que els terroristes van fer a Google sobre possibles objectius

Una de les imatges que s'han fet públiques avui
Una de les imatges que s'han fet públiques avui | Cedida CME

Els terroristes de Ripoll sabien què volien fer. Van agafar d'inspiració l'atemptat de 2015 a la sala Bataclan, a París, i van fixar com a possibles objectius discoteques i festivals de Barcelona i Benicàssim, a Castelló. L'objectiu era atacar la manera de vida occidental «que distreu als musulmans de les seves veritables preocupacions». Aquestes noves informacions sobre els objectius terroristes dels homes sota les ordres d'Es Satty s'evidencien per les nombroses recerques que van realitzar a Google de diversos locals d'oci i festivals i que els Mossos d'Esquadra recullen en un informe que forma part del sumari dels atemptats del passat 17 d'agost a Catalunya. Es va confirmant que els terroristes volien fer un gran atemptat a Catalunya el 19 i 20 d'agost, però l'explosició d'Alcanar ho va precipitar tot.

L'atac terrorista, inspirat en París

A través de l'anàlisi del contingut del mòbil de Mohamed Hychami —mort a Cambrils, abatut pels Mossos— i que va ser trobar al xalet d'Alcanar, els investigadors donen compte al jutge Fernando Andreu de les nombroses recerques sobre discoteques i festivals de música que els terroristes van fer des del 8 d'agost. En concret, van buscar l'aforament de la discoteca Colossos —situada a Lloret de Mar—, de 1.800 persones, semblant a la sala Bataclan, objectiu de l'atemptat d'Estat Islàmic el 13 de gener de 2015 a París i que comptava amb uns 1.500 assistents, el que porta a pensar als investigadors que aquest atac va poder «inspirar als terroristes a cercar objectius del mateix calibre».

Segons el parer dels investigadors dels Mossos d'Esquadra, aquesta discoteca seria «un objectiu vàlid contra el qual atacar» com a crítica a la manera de viure occidental, «que mitjançant la música i els espectacles distreuen als musulmans de les seves veritables preocupacions com musulmans», detalla l'informe que s'inclou en el sumari dels atemptats. Les sales Razzmataz, Pachá i Badgad també es van incloure en les recerques que van fer els terroristes dies abans dels atemptats quan estaven preparant els atacs. Segons es recull en l'informe pericial fet pels Mossos d'Esquadra, «Les discoteques gai de Sitges» i «Les discoteques gai Sitges, la més gran» van ser les següents consultes a la xarxa, objectius que estarien plenament en la línia de les directrius d'Estat Islàmic, com l'atac que es va realitzar l'any 2016 en una sala gai a Orlando, als Estats Units.

Objectiu: discoteques de Sitges i un festival de Castelló

Amb el mateix mòbil que es va trobar a Alcanar, des del dia 13 d'agost, quatre dies abans dels atemptats, els terroristes es van començar a interessar per coneguts festivals de Sitges i de Benicàssim, a Castelló. Aquest municipi està a només 75 quilòmetres d'Alcanar, on tenien el xalet franc on hi estaven fabricant l'explosiu. Pels investigadors, la poca distància d'Alcanar amb Benicàssim «facilita poder portar qualsevol tipus de furgoneta amb explosius fins allà», segons recull l'informe.

Imatge d'Abouyaaqouab Aalla i Hichamy fabricant els cinturons
Imatge d'Abouyaaqouab Aalla i Hichamy fabricant els cinturons | Cedida CME

 

L'objectiu dels terroristes, segons l'informe, era «buscar esdeveniments públics multitudinaris que puguin tenir una repercussió pública notòria», i es dóna la circumstància que en diverses recerques es concreta una data exacta, el 19 d'agost, sobre alguns dels possibles objectius. El festival Rototom Sunsplash de Benicàssim, que acull anualment a 250.000 assistents, va ser una altra de les consultes dels terroristes, que també van fer cerques més àmplies com «Tots els festivals 2017.08.19 a la Comunitat Valenciana» i «Carpes Benicàssim 2917.08.19».

Un gran atemptat simultani a París i Barcelona

«Agenda concerts Barcelona», «Festa major Sitges 2017» i «Festa major Sitges, les Barraques» van ser altres de les cerques, que redunden sobre el mateix tipus d'objectius. Les recerques fetes pel mòbil d'un dels terroristes donen encara més motius per pensar que l'objectiu terrorista dels de Ripoll era fer un gran atemptat simultani amb bombes i atropellaments el diumenge 20 d'agost a Barcelona i París. L'explosió d'Alcanar va precipitar les intencions dels terroristes. Va ser llavors quan van voler atacar a la rambla de Barcelona i a Cambrils.


Comentaris

envia el comentari