Catalunya Diari

Torra presidirà els actes en record de l'entrada policial al Museu de Lleida

Es presentarà el llibre 'Operació trasllat' i el vídeo 11D2017, amb imatges fetes des de dins

La Guàrdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida
La Guàrdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida | Jordi

El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà dimarts a Lleida els actes que s'han organitzat per recordar l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida, l'11 de desembre de 2017, per endur-se les 44 obres d'art cap al Monestir de Sixena, executant una ordre judicial provisional. A les 19.00 hores es presentarà a la sala d'exposicions temporals del Museu el llibre 'Operació trasllat. Art de Sixena', de Marga del Campo i fotografies de Jordi V. Pou, editat per Pagès Editors. Seguidament es projectarà el vídeo 11D2017, gravat des de dins per Laia Navarra.

El llibre relata els fets que es van viure la nit de l'11 de desembre de 2017 al Museu de Lleida, quan la Guàrdia Civil hi va entrar de matinada per endur-se les obres. Tant les fotografies com el text intenten explicar l'experiència que van viure les persones que van ser a dins del museu durant les catorze hores que va durar aquesta 'Operació trasllat'. Tot i que des de l'Aragó s'ha volgut impedir la publicació d'aquestes imatges, finalment la justícia ha donat llum verda. Per la seva banda, la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, ha organitzat a la plaça de davant del Museu a partir de les 18.00 hores una lectura de poemes, actuacions de l'Orfeó i els Cantaires de Ponent. També es llegirà un manifest.

El moment més tens del trasllat de les obres de Sixena

El moment més tens de la retirada de les 44 obres d'art del Museu de Lleida per traslladar-los a Sixena va ser quan el camió en el qual es van carregar va sortir de l'equipament direcció Vilanova de Sixena. Durant aquest moment, es van poder sentir crits de «lladres» i també un crit rotund: «Emportat el Ros també», fent referència al llavors alcalde de la ciutat, qui va assegurar aquell mateix dia que es penedia que s'estigués utilitzant indegudament l'article 155. Però el moment més emotiu va ser quan els treballadors del mateix Museu van sortir a aplaudir als centenars de manifestants que durant tot el matí es van aplegar als voltants de la instal·lació. Els allí presents van començar aleshores amb càntics com «No esteu sols» i els van rebre també amb una sonada aplaudida.


Comentaris

envia el comentari