Catalunya Diari

Tot el que s’ha de saber sobre la meningitis

No es transmet la malaltia per contacte amb joguines o altres estris escolars
meningitis | meningitis

La meningitis s'ha convertit en la malaltia més comentada aquests últims mesos, després de diverses morts a causa d'aquesta malaltia. Després de conèixer més informació sobre la vacuna de la meningitis B, també és necessari saber com es produeix o com es transmet, segons informa TV3.

—Què és la meningitis i quins són els símptomes?


La meningitis és una malaltia que provoca inflamació i irritació de les meninges, les membranes que cobreixen el cervell i la medul·la espinal. Hi ha diferents tipus: A, B, C i altres. La B és la més freqüent en el nostre entorn. Les causes de la meningitis poden ser víriques o bacterianes, quan és bacteriana, tot i que no és considerada freqüent, pot arribar a ser mortal. Els principals símptomes de la malaltia són: mal de cap intens, febre de 39 o 40 graus, nàusees, vòmits i rigidesa de nuca. Si la meningitis és diagnosticada i tractada ràpidament, acostuma a curar-se sense deixar seqüeles, però en alguns casos poden sorgir complicacions.

 

— Tenir el meningococ significa tenir meningitis?


El meningococ pot trobar-se a la gola d'algunes persones sense que provoqui cap símptoma. Però, ocasionalment, el germen pot passar a la sang i produir una infecció generalitzada, o que afecti el sistema nerviós, provocant que aparegui la malaltia. Les infeccions generalitzades per meningococ poden iniciar-se amb els mateixos símptomes que la meningitis. També poden sortir taques a la pell de color morat a l'inici o després dels altres símptomes.

—A qui afecta i quan arriba?


Generalment són casos aïllats. Tot i que poden aparèixer durant tot l'any, les malalties meningocòcciques, que poden provocar meningitis i infeccions generalitzades, normalment apareixen a la primavera i a l'hivern. Pot presentar-se a qualsevol edat, tot i que els col·lectius més susceptibles són els nens (entre els 1 i 5 anys) i les persones grans.

 

—Com es transmet?


Mitjançant les secrecions de la faringe i del nas. Perquè una persona és contagi, cal que hi hagi un contacte estret, per exemple, persones que dormen a la mateixa habitació i viuen a la mateixa casa. Fer petons amb intercanvi de saliva també facilita el contagi. És important saber que no es transmet la malaltia per contacte amb joguines o altres estris escolars, ja que fora de l'organisme, el germen resisteix molt poc al medi ambient. Pel que fa al període d'incubació, pot oscil·lar entre 2 i 10 dies, amb una mitjana de 4 dies.

 

—Existeix tractament?


Es prescriuen antibiòtics i s'administren en un centre hospitalari. A més, per controlar les complicacions, es poden utilitzar altres medicaments.

 

—Com es pot prevenir la meningitis?


La mesura principal és a través d'una vacuna. Actualment existeixen vacunes per la meningitis B i la C. Aquesta última ja està inclosa dins del calendari vacunes sistemàtic de Catalunya des del 2000. La vacuna per la meningitis B de moment no és obligatòria, tot i que ja s'ha iniciat una campanya perquè també formi part del calendari.Comentaris

envia el comentari