Catalunya Diari

Tot el que s'ha de saber sobre la vacuna de la meningitis B

Després de mesos sense existències, les farmàcies tornen a disposar de dosis de Bexsero

Després de mesos sense existències de la vacuna per a la meningitis B, la Bexsero, les farmàcies tornen a disposar de dosis d'aquest medicament. Precisament aquest fet, combinat amb els recents rumors sobre un brot important d'aquesta malaltia, havia convertit la vacuna en un dels productes més buscats pels pares. Algunes farmàcies disposaven de llargues llistes d'espera per quan n'hi tornés a haver, tot i que alguns establiments asseguren que encara no n'han rebut cap dosi, segons explica 'El País'.

Però molts pares es plantegen si realment és necessària aquesta vacuna perquè no entra dins el calendari del sistema públic sanitari, com sí que passa amb la de la meningitis C. Aquesta vacuna conté una immunització per a un tipus de bacteri, el meningococ B, que pot provocar infeccions generalitzades o focalitzades a les meninges, i afecta principalment els nens menors de 5 anys i els adults majors de 70. Com que es tracta d'una infecció bacteriana, es podria tractar amb antibiòtics, però a vegades la sèpsia —infecció general— actua massa ràpidament, i no hi ha prou temps per administrar el medicament.

 

En el primer període del 2017 s'han detectat 48 casos de meningitis B a tot l'Estat, i d'aquests, 5 han resultat mortals. El ministeri espanyol de Salut recomana l'ús d'aquesta vacuna en casos de vulnerabilitat per problemes d'asplènia o altres complicacions, però no considera necessari vacunar tota la població. Tot i això, els pediatres sí que recomanen la vacuna com a mètode de prevenció perquè pot evitar complicacions i no té efectes adversos destacats. La vacuna es va aprovar el 2013 i el 2015 es va posar a la venda en farmàcies amb un preu d'uns 106 euros per dosi.Comentaris

envia el comentari