Catalunya Diari

Transparència i gestió democràtica a l'ensenyament públic

Transparència i gestió democràtica a l'ensenyament públic| Javier Giménez

 Deia la Consellera d’Ensenyament a la 2ª Escola d’Estiu de Directors de Centres Educatius, organitzada per l’Associació de Directius de l’Educació Pública de Catalunya (AXIA): "Imaginem el futur amb una direcció forta i amb creativitat”.
 
Creativitat; consubstancial amb la tasca docent, que té la característica singular d’haver de donar respostes creatives a situacions noves que esdevenen en el dia a dia de les nostres aules i centres.
 
I això de 'direcció forta', en quin sentit?
 
Quan analitzes les normes desenvolupades per l’administració en l’àmbit de les direccions veus que, amb l’excusa de donar eines per escollir el docent que millor s’adapti a la singularitat del lloc de treball. es confon 'direcció forta' amb arbitrarietat, amiguisme i ocultació (afortunadament hi ha direccions que no s’avenen a entrar al joc).
 
Un exemple força explícit: la LEC i el Decret de Plantilles dóna al director o directora l’oportunitat de sol·licitar la singularització d’un lloc de treball, és a dir, definir-lo amb un perfil determinat i, en cas de rebre l’autorització, poder reclamar el docent adient per a ocupar-lo. 
 
Des de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT (FETE-UGT) de les Terres de Lleida, amb l’objectiu que hi hagués una gestió democràtica i objectiva a l’hora de nomenar el professorat sota els principis fonamentals de la funció pública de mèrit, capacitat i publicitat, presentàrem una proposta per a què, un cop aprovada la singularitat del lloc de treball hi hagués una oferta pública per a què totes les persones amb el perfil demanat poguessin presentar candidatura, accedir a l’entrevista que marca la norma i tenir l’oportunitat de participar en el procés de selecció (val a dir que alguns centres, tant de primària com de secundària, en un afany de transparència, va publicitar a la seva web l’oferta de treball) 
 
La callada fou la resposta del Departament a una proposta de transparència que hauria donat l’oportunitat de participació.
 
S’haurà d’esperar a què es facin públics (diuen que abans del 14 de juliol) els nomenaments provisionals del curs vinent per saber:
1.Quins llocs han estat autoritzats com a singulars.
2.Quins han estat els docents seleccionats per a ocupar-los.
 
Deia la consellera: "Si volem autonomia de centre, hi ha d’haver direcció”. No seré jo qui discuteixi aquesta afirmació però sí que completaria la frase dient que aquesta direcció ha de ser compatible amb una gestió democràtica dels centres, amb participació de tota la comunitat educativa i en especial, del professorat.
 
Javier Giménez, FETE-UGT Terres de Lleida, sector pública


Comentaris

envia el comentari