Tres llevadores lleidatanes creen Amics de la Popa, una entitat pionera a l’Estat per a normalitzar l’alletament en espais públics i privats

Una dona alletant el seu fill | Amics de la Popa

 

Quan a casa es fan les coses bé, s'ha de reconèixer. Un grup de llevadores lleidatanes, la Cristina Barana, la Sònia Capdevila i la Maria Jounou són les creadores dels Amics de la Popa, una associació pionera a l'Estat que pretén normalitzar el fet que les mares puguin donar el pit als seus fills en espais públics o privats sense haver d'amargar-se o demanar permís. Actualment hi ha 176 entitats adherides a tota Catalunya, entre les quals destaquen des d'ajuntaments i consells comarcals, fins a restaurants, centres cívics o veterinaris. Molts pensaran que aquesta acció no té gaire sentit, ja que veuen normal que una dona pugui estar alletant al seu fill sense cap problema allà on el nadó ho demani. Ara bé, res més lluny de la realitat, ja que, per desgràcia, encara hi ha gent que convida aquestes mares a sortir dels seus establiments o instal·lacions pel simple fet d'estar donant el pit. 

Casos de discriminació a Lleida

Segons ha explicat la Cristina a LleidaDiari.cat, a Lleida s'han viscut casos que, fins i tot, s'han convidat a sortir a dones d'escoles bressol per estar alletant els seus fills. Per això, per aquestes situacions sovint inversemblants, va néixer Amics de la Popa. Per a poder formar part d'aquest grup, els espais interessats, només han d'omplir un formulari a la pàgina www.amicsdelapopa.cat i rebran el seu adhesiu perquè el col·loquin a la porta d'entrada senyalitzant, així, que un acte tan natural com el d'alletar sempre serè benvingut en aquell espai. Més enllà d'estereotips i prejudicis, la Cristina destaca la creença indiscutible de què la lactància materna aporta múltiples beneficis tant pel nadó, com per a la mare.

 

En aquest sentit, la llevadora lamenta el baix percentatge de dones que decideixen seguir les recomanacions d'organismes com l'OMS que afirma que la lactància materna hauria de ser exclusiva, com a mínim, els sis primers mesos de vida i juntament amb l’alimentació complementària fins als dos anys o més. La xifra és més elevada quan surten de l'hospital, explica la Cristina, no obstant això, una vegada han passat dos mesos la tendència baixa fins a caure gairebé en picat quan la mare comença a treballar. Segons Unicef, un 43% dels nens continuen amb la lactància materna després dels sis mesos. És a dir, només dos de cada sis, lamenta la llevadora.

Les vides que podria salvar la lactància materna

«No és fàcil», comenta la Cristina, però pot ser molt més senzill si les dones s'ajuden les unes a les altres, si es crea un ambient familiar favorable i si la societat rep amb amor i no amb discriminació aquest acte tan natural. En un congrés sobre lactància materna es va afirmar que, si s'augmentés la tendència, es podrien salvar de forma universal la vida de fins a 820.000 nens menors de cinc anys i 20.000 dones. Paral·lelament, des d'Amics de la Popa adverteixen de l'estalvi que suposaria per a les institucions que més mares donessin el pit, ja que «els nens es fiquen menys malalts, les mares també, no hi ha tanta despesa en medicaments, entre d'altres».

 

La Cristina Barana, la Maria Jounou i la Sònia Capdevila són llevadores que viuen a Mollerussa, Bellpuig i El Poal i s'han format com a professionals a la Unitat docent de Llevadores de Barcelona. Actualment, presten assistència a l'àrea de primària de l'ICS, concretament, als CAP de l'Eixample, Cervera i Balaguer. Elles diuen que els valors que les distingeixen són el respecte, la tolerància i l'empatia. I l'amor, noies, l'amor pur i incondicional com és el d'una mare envers els seus fills. Felicitats per la tasca que dueu a terme i molts èxits!

D'esquerra a dreta les llevadores Sònia Capdevila, Cristina Barana i Maria Jounou

D'esquerra a dreta les llevadores Sònia Capdevila, Cristina Barana i Maria Jounou | Amics de la Popa