Catalunya Diari

La UdL acull aquest dissabte una jornada de filosofia per a nens i joves

Una cinquantena d'alumnes d'infantil, primària i secundària en una jornada de la UdL

Fotograma de Blade Runner
Fotograma de Blade Runner | Bill Lile (CC BY-NC-ND 2.0)

La Universitat de Lleida (UdL) s'omplirà aquest cap de setmana de filosofia i art en el marc de la segona edició d'unes jornades dedicades especialment als joves, per tal que s'enamorin d'aquesta disciplina tant misteriosa com interessant a les aules. En aquest sentit, segons han informat des de la mateica universitat, una de les pel·lícules de culte de ciència-ficció, 'Blade Runner' (Ridley Scott 1982), serà el fil conductor d'un dels tres tallers programats en la II Jornada de filosofia per a nens i nenes de dissabte, 16 de març, que organitza el Vicerectorat d'estudiants i l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat de Lleida.

Aquest film, protagonitzat per Harrison Ford, Rutger Hauer i Sean Young sobre un món on competeixen humans i replicants, servirà perquè alumnat de primària de l'escola Sol Ixent de Corbins s'apropi a conceptes com ara la identitat, l'ésser i la vida, de la mà de la mestra del centre, Araceli Ochoa.

La relació entre l'art i la filosofia

Les creacions de l'artista plàstic i activista nord-americà, Keith Haring, autor entre d'altres del mural de Barcelona, 'Todos juntos podemos parar el sida', seran el punt de partida del taller per als més menuts. A 'Filosofem amb Keith Haring', conduït per la mestra Antònia Guillaumet, hi participarà alumnat de P5 de l'escola La Rosella de Roselló. En aquest sentit, la relació entre l'art i la filosofia també protagonitzarà el taller per a estudiants de secundària que impartirà el professor del col·legi Episcopal, Ignacio Terrado, amb estudiants de 1r de Batxillerat d'aquest centre.

En total, seran prop de cinquanta infants i joves els protagonistes d'una jornada que reprèn la que es va celebrar el 2011 a iniciativa de l'equip ICE de filosofia. El seu objectiu, reivindicar la importància d'aquesta disciplina als centres educatius com a eina imprescindible per a pensar millor i desenvolupar un pensament crític i curós, expliquen els seus organitzadors.

La II Jornada de filosofia per a nens i nenes, s'iniciarà dissabte, amb una xerrada de Jordi Nomen, professor de filosofia i ciències socials i cap del departament d'Humanitats de l'escola Sadako de Barcelona. Autor del llibre 'El nen filòsof', Nomen pronunciarà una conferència que du el mateix títol que aquest assaig que dóna eines a pares, mares i docents per desenvolupar la intel·ligència filosòfica dels infants.


Comentaris

envia el comentari