Catalunya Diari

La UdL organitza un cicle de xerrades sobre la manera de combatre el racisme des de l'educació

Es faran sis sessions des de l'octubre i fins al març que es podran seguir de manera presencial i telemàtica

Pla tancat d'una pancarta on es pot llegir 'El racisme no neix, s'aprèn'
La UdL organitza un cicle de xerrades sobre la manera de combatre el racisme des de l'educació | Risingthermals

La Universitat de Lleida (UdL) ha organitzat un cicle de xerrades entorn de la manera de combatre el racisme des de l'educació. Es faran sis sessions des de l'octubre i fins al març, que podran seguir-se presencialment des de la Sala de juntes de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL -amb aforament limitat i distàncies de seguretat- i també en directe per internet.

El curs serà impartit per persones expertes de diferents col·lectius minoritzats que des de diferents àmbits professionals analitzaran la institució i la praxi educativa, amb l'objectiu de generar debat i impulsar canvis.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Preguntes a les quals vol donar resposta el cicle de xerrades

N'hi ha prou en parlar d'escola intercultural per a què sigui una realitat?. Tenim formació suficient per tenir una praxi antiracista a l'escola i als instituts?. La comunitat educativa està suficientment capacitada i enfortida per a desenvolupar una docència i acompanyament antiracista?. En el currículum escolar es contempla el coneixement i la cultura de la diversitat ètnica i cultural de la infància i l'adolescència del nostre territori?. Aquestes són algunes de les preguntes a les quals vol donar resposta el cicle de xerrades I tu, per què ets racista?, organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), el grup ICE en Gestions Creatives, la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL, la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, el sindicat CGT-Lleida, i el col·lectiu Mares Contra el Racisme, i que comença el pròxim 21 d'octubre.

Segons expliquen els organitzadors, estan pensades per posar el sistema educatiu i el personal docent davant el mirall de la seua praxi, "ja que l'antigitanisme, la islamofòbia, el racisme i el masclisme són ideologies que travessen l'Estat, la societat i també l'escola, que malauradament no escapa a transmetre i reproduir aquestes desigualtats i violències".

Així, el cicle s'inicia amb una xerrada sobre el Protocol de prevenció, detecció i intervenció de processos de radicalització islamista (PRODERAI), posat en marxa el 2016 per la Generalitat als centres educatius i que ha estat criticat per professorat i famílies pels seus indicadors de risc que estigmatitzen i criminalitzen la comunitat musulmana. La conferència anirà a càrrec de Cheima El Jebary Amisnaou, treballadora social, membre i coordinadora de l'associació Joventut Multicultural Musulmana.

L'antigitanisme a l'escola

L'antigitanisme a l'escola l'abordarà, el 4 de novembre, la professora de la Universitat d'Alcalà d'Henares i membre de Camelamos Roma Standing Conference Spain, Araceli Cañadas; mentre que Cristina Zhang Yu, membre del col·lectiu Catàrsia d'asiàticdescendents, parlarà el 18 de novembre sobre les anomenades 'escoles interculturals' i la seva la reproducció del racisme, tot centrant-se en l'estudiantat i el professorat asiàtic.

El procés creatiu del 'fotollibre' Y tu ¿por qué eres negro, de Rubén H. Bermúdez, serà el fil conductor de la conferència del 2 de desembre, que anirà a càrrec del propi autor. Bermúdez, fotògraf, docent i cofundador de l'Espacio Afroconciencia, explicarà aquest projecte que, partint d'un relat autobiogràfic, narra amb imatges, converses i símbols, la societat vista des de la negritud.

Maria Ngolong i Adrián Ponce, membres de l'Espacio del Inmigrante, seran les ponents de la sessió del 17 de febrer. Ambdós militants parlaran de l'Escoleta antiracista, un projecte per lluitar contra el racisme a les escoles que posa al centre del discurs les persones racialitzades i migrades. Es tracta de trencar estereotips i que les persones blanques nascudes aquí puguin entendre com se senten les persones migrants i racialitzades mitjançant les seves pròpies vivències o emprant jocs i contes.

El cicle el clourà el 3 de març, Desirée Bela–Lobedde

El cicle el clourà el 3 de març, Desirée Bela–Lobedde, que reflexionarà sobre l'activisme estètic com a forma de resistència. Aquesta l'escriptora, columnista i activista afrofeminista, reivindica l'apoderament de les dones afro a través de la seva imatge personal per trencar els canons blancs de bellesa que violenten els seus cossos.


Comentaris

envia el comentari