Catalunya Diari

La UdL se suma al Dia Mundial del Sòl amb una jornada a l'ETSEA

Totes les ponents seran dones expertes en l'àmbit

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | FAO / Oliver Asselin

Millorar la salut dels sòls arreu del món és essencial per a erradicar la fam i lluitar contra el canvi climàtic, contribuint a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així ho afirma l'estudi Estat mundial del recurs sòl, de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Aquest serà l'eix principal de la jornada tècnica que tindrà lloc aquest dimecres 5 de desembre, coincidint amb el Dia Mundial del Sòl, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).

La catedràtica d'Edafologia de l'ETSEA i presidenta del Panell Intergovernamental de Sòls de la FAO, Rosa Poch, coordina aquesta activitat en la qual es donaran cita expertes de la UdL, la Universitat de Barcelona (UB) i la Generalitat. Concretament, del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP), adscrit a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i del Departament de protecció del sòl de l'Agència de Residus de Catalunya. La Directora General d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, serà l'encarregada de la cloenda.

Poch destaca que els sòls són claus per a temes cabdals pel conjunt de la humanitat com ara «la producció d'aliments, l'atenuació del canvi climàtic, la reserva hídrica o la biodiversitat». La participació femenina d'investigadores i professionals de l'àmbit de l'agronomia «posa de manifest l'aportació de les dones en aquesta àrea del coneixement», segons el Centre Dolors Piera, que dóna suport a la jornada. També hi col·laboren la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA-Secció de Sòls), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i la Societat Espanyola de Ciència del Sòl (delegació de Catalunya).

Més novetats a la UdL

La càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte per a la detecció d'al·lèrgens en aliments processats, dins de la segona convocatòria d'ajudes per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari. La iniciativa, liderada per la catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la Universitat de Saragossa (Unizar) Maria Dolores Pérez Cabrejas, rebrà un total de 9.000 euros. En concret, Pérez treballa en un test per descobrir traces d'avellana i ametlla, dues de les fruites seques més al·lergògenes, amb l'empresa de biotecnologia Zeulab, també de la capital aragonesa.


Comentaris

envia el comentari