Catalunya Diari

La UGT presenta 5 denúncies per incompliments en el salari dels temporers

El sindicat reclama actualitzar el conveni del camp per equilibrar les taules salarials i que tothom pagui a 7,02 euros l'hora

Pla obert de temporers collint nectarines
Pla obert de temporers collint nectarines | LleidaDiari.cat

UGT ha presentat amb el que portem de campanya de la fruita cinc denúncies a empreses agrícoles per suposades irregularitats en el pagament de salaris i també en l'obligatorietat de facilitar allotjament als temporers empleats. El secretari general de la UGT-FICA de les terres de Lleida, Xavier Perelló, ha qualificat de «drama humanitari» la situació que ha portat a obrir un refugi per a temporers en un pavelló del barri de Balàfia de Lleida i ha demanat a les administracions que «afrontin'' aquesta problemàtica amb una «dotació econòmica».

El sindicat ha reclamat també que s'actualitzi el conveni del camp per tal que les taules salarials estiguin equilibrades i tots els empresaris agrícoles paguin a 7,02 euros l'hora, ja que ara això no és així. Perelló ha lamentat que tot i el compromís d'iniciar les negociacions abans del 24 de juliol no s'ha fixat la primera reunió fins al 18 de setembre.

La UGT ha presentat cinc denúncies a empreses agrícoles

La UGT ha presentat cinc denúncies a empreses agrícoles per incompliments en el salari o l'obligació de facilitar allotjament als temporers que viuen més lluny de 75 quilòmetres del seu lloc de treball. Xavier Perelló ha recordat als empresaris agrícoles que cap temporer «hauria d'estar sense allotjament» igualment que també cal que tots tinguin el contracte laboral regularitzat. En aquest sentit i en relació al refugi per a temporers que la Paeria ha habilitat en un pavelló del barri de Balàfia de Lleida, Perelló ha qualificat de «drama humanitari» la situació que es porta repetint campanya rere campanya. És per això que ha instat a les administracions a afrontar la problemàtica incrementant les dotacions econòmiques i «deixant-se de mirar els uns als altres».

D'altra banda, Perelló ha recordat que el sector del camp no té en vigor el conveni laboral des del 2009 i ha lamentat la «mala fe» en la negociació col·lectiva del mateix perquè no tindrà lloc cap reunió entre la patronal i els sindicats fins al pròxim 18 de setembre. La patronal, que en aquest cas són els sindicats Unió de Pagesos (UP), JARC i l'Institut Agrícola de Sant Isidre, han acordat amb els seus afiliats pagar als temporers a 7,02 euros l'hora d'acord amb la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), però segons la UGT, aquest preu «no l'aplica tothom» i per això cal el conveni que permetrà equilibrar la taula salarial.

El secretari general de la UGT-FICA terres de Lleida, Xavier Perelló, amb el també membre del sindicat, Antonio Dolcet
Pla mitjà on es pot veure el secretari general de la UGT-FICA terres de Lleida, Xavier Perelló, amb el també membre del sindicat, Antonio Dolcet | LleidaDiari.cat

 

La patronal volia pagar a 6,28 euros l'hora

La UGT ha fet una valoració aquest dilluns de la decisió del Tribunal Laboral de Catalunya de dictaminar que tots els treballadors de les càmeres de fruita cobrin un mínim de 7,08 euros l'hora. La patronal volia pagar a 6,28 euros l'hora i la diferència era important per això des del sindicat s'ha fet a una crida que una vegada els han donat la raó, «hi hagi l'adequació».

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari