Catalunya Diari

UGT denuncia la massificació del Centre Educatiu el Segre

UGT denuncia la massificació del Centre Educatiu el Segre| Redacció - Fotografia: http://www20.gencat.cat

 El responsable de la secció de la Generalitat de la FSP, Xavier Pifarré, recorda que aquest centre fou creat per atendre 30 joves. Posteriorment, i per manca de previsió o per necessitats del departament de Justícia, es va augmentar a 36. Aquest increment ja va comportar en el seu dia problemes d’espai, dificultant el compliment del principi bàsic de les mesures judicials que és la reeducació, reinserció i custòdia dels interns en mesures d’internament cautelars o definitives. Aquesta situació va portar els treballadors a presentar una queixa al Síndic de Greuges.
 
No obstant, la situació avui és encara més preocupant, després que la Generalitat hagi tancat els centres dels Til·lers i Montilivi, a Barcelona i Girona, respectivament. Aquesta decisió ha fet que el departament de Justícia estableixi que el Centre Educatiu ‘el Segre’ pot acollir 45 joves, dels quals avui ja n’hi ha 43. Aquesta xifra, atès l’espai insuficient del centre que fou construït per a una capacitat de 30 joves, comporta avui problemes greus a causa de la massificació. Al factor de la manca d’espai s’hi ha de sumar el fet que molts dels joves són d’origen estranger i tenen pocs o cap coneixement de l’idioma. També, que molts estan diagnosticats amb algun tipus de patologia psiquiàtrica o psicològica, amb la qual cosa requereixen atenció especialitzada que difícilment se’ls pot donar degut a la política de retallades salvatges de l’administració. Només l’esforç i la voluntat dels professionals pal·lien mínimament les necessitats específiques d’aquest col·lectiu.
 
La FSP-UGT de Lleida denuncia que l’excessiu nombre d’interns dificulta portar a terme programes psicoeducatius i genera situacions preocupants atès la tensió que naix arran d’aquesta situació. Augmentar el nombre de professionals, com proposa Justícia, no és la solució ja que el problema resideix en que ‘no s’hi cap per falta d’espai’. A més a més, la FSP recorda que actualment, i a causa de les retallades, ja hi ha personal interí, psicòleg i assistent social,  amb la  jornada reduïda al 85%. Tampoc s’ha renovat un mediador cultural –molts dels interns no coneixen ni l’idioma ni la cultura autòctones- ni el d’un monitor ocupacions, fet, aquest darrer, que ha provocat alguns interns es quedin sense classes pràctiques.Comentaris

envia el comentari