Catalunya Diari

Adverteixen que un 30% de les persones afectades per ERTO a Lleida poden acabar a l'atur

El sindicat reclama una diagnosi per definir i encarar el futur de les comarques lleidatanes en els pròxims anys

Pla sencer del secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, amb altres representants del sindicat a Ponent
La UGT de Lleida adverteix que un 30% de les persones afectades per ERTO poden acabar a l'atur | LleidaDiari.cat

La UGT de les Terres de Lleida ha advertit que, almenys, un 30% dels prop de 6.000 treballadors que es troben afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a la demarcació poden acabar a l'atur. El sindicat considera que aquesta situació «no es pot permetre» i reclama mesures a les administracions per evitar que aquestes persones acabin engreixant les llistes de desocupats.

Des de la UGT han posat en relleu que la pandèmia ha «fet trontollar els sistemes econòmics i laborals» i, per això, ha defensat la necessitat d'elaborar una diagnosi per definir i encarar el futur de les comarques lleidatanes en els pròxims anys. Amb aquest objectiu, ha insistit en la creació d'un observatori sociolaboral i econòmic de Lleida.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha assenyalat que la pandèmia de la covid-19 ha portat a una situació de caiguda del PIB i de destrucció d'ocupació «impensables». «Aquest país no pot deixar enrere a persones que estan patint i que fa un any tenia la seva vida resolta i ben encarada», ha afirmat.

Els 26.000 aturats que hi ha a Lleida creixeran

En aquest sentit, ha reclamat mesures per evitar que una part considerable dels ERTO que encara continuen actius a la demarcació puguin acabar convertint-se en Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) i, per tant, deixin treballadors a l'atur. «Els 26.000 aturats que hi ha a Lleida creixeran i ens podem trobar en un any que se situïn entorn dels 36.000, cosa que suposaria deixar molta gent en una situació que no es pot permetre», ha dit Aguilà.

El responsable de la UGT de Lleida ha fet balanç d'un 2020 marcat per la pandèmia i ha ressaltat que «un cop més, qui més ha sortit és la classe treballadora». Aguilà ha fet una crida al conjunt de la societat, però sobretot als representants polítics, per superar aquesta situació «amb la unió, la voluntat, l'esforç, la intel·ligència i el talent de tots». «Necessitem que el 2021 sigui un any favorable, tranquil·litzador i en què la visió i la voluntat de tots vagi dirigida, primer, a vèncer la batalla a la covid-19, però també hem de treballar per tornar a la situació que teníem molt abans del març del 2020". «Si no és així patirem llargament aquestes conseqüències», ha dit.

La UGT reclama una diagnosi per definir i encara el futur de les comarques de Lleida

En el marc de la tradicional trobada de Nadal amb els mitjans de comunicació, des de la UGT de les Terres de Lleida han emplaçats les institucions a elaborar una diagnosi per dibuixar i definir cap a on han d'avançar les comarques lleidatanes en els pròxims quinze anys. El sindicat confia que els fons europeus contribueixin a la reactivació de l'economia espanyola, però «la solució no és només abocar diners sinó invertir-los en projectes que siguin engrescadors, viables i que estiguin avalats per experts», ja que «només això farà que puguem tenir objectius sobretot d'ocupació», ha defensat.

En el cas de Lleida, José Luís Aguilà ha exposat que la crisi derivada de la covid-19 ha evidenciat «mancances com a societat i en el món laboral". «Com a societat hem de saber cap on dirigir els esforços, però cal fer-ho de forma ordenada, pensada, meditada i consensuada i sense una diagnosi no es pot", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat que «l'economia no pot continuar posant pedaços».

El responsable de la UGT de les Terres de Lleida ha defensat que cal planificar en el futur i, en aquesta línia, ha reclamat polítiques que posin l'èmfasi en els serveis públics, després de les retallades patides els darrers anys, i també sosté que cal parlar de la formació professional, tenint en compte que en els pròxims 15 o 25 anys hauran desaparegut moltes feines actuals. En aquest sentit, Aguilà ha dit que cal pensar la preparació dels joves perquè esdevingui «persones preparades i les empreses puguin ser més competitives i més productives».


Comentaris

envia el comentari