Catalunya Diari

Un 84% dels immigrants residents a Lleida vol anar-se'n per la crisi, segons un estudi

Un 84% dels immigrants residents a Lleida vol anar-se'n per la crisi, segons un estudi| EP - Fotografia: UdL / J. Garreta

 La voluntat de tornar al país on van néixer se situa lleument per sobre de la tercera part dels enquestats, concretament en un 34,1%, mentre que el percentatge augmenta al 49,7% respecte a la intenció d'anar-se'n a un altre país.
 
L'estudi 'Els immigrants residents a les comarques de Lleida', fet pel Grup d'Investigació Anàlisi Social i Educativa de la UdL, conclou que l'impacte que està tenint la crisi econòmica es veu reflectit en aquestes respostes, que anys enrere donaven valors inferiors, i en el fet que només l'11,3% afirma que no té intenció d'anar-se'n.
 
El percentatge de persones que diuen que no volen anar-se'n s'incrementa notablement a les poblacions mitjanes -un 16% a localitats d'entre 1001 i 20.000 habitants-, en comparació amb les que viuen a poblacions més petites (un 7,1%) i les que viuen a Lleida ciutat (un 4.7%). Així mateix, l'estudi també posa de manifest que el 75,3% dels enquestats afirma sentir-se integrat a la població o comarca on viu -un 45%, 'molt', i un 30,3%, 'bastant'-, mentre que un 13,4% diu que 'poc' i només el 2,5%, que 'gens'.
 
Les persones que treballen, puntualitza l'estudi, se senten més integrades que les que no ho fan, i el grau d'integració varia segons el nombre d'habitants de la població. Hi ha més sentiment d'integració a localitats més petites i menys, a poblacions més grans, segons les conclusions de l'estudi.
 
Relació entre immigrants i autòctons
Pel que fa a la relació entre persones d'origen estranger i autòctones, un 78,5% dels enquestats es relaciona 'molt freqüentment' o 'bastant sovint' amb la població autòctona, mentre que la freqüència de relació que tenen els autòctons amb els immigrants es redueix al 50,3%, i són els més joves els que es relacionen més.
 
L'estudi forma part del projecte 'La immigració a les comarques de Lleida', en què es van enquestar un total de 1.800 persones majors de 16 anys de la província de Lleida, 320 de les quals van néixer a diferents països d'Àfrica, Amèrica, Europa i Àsia i que, de mitjana, van arribar el 2002. D'aquestes, un 22,2% té la nacionalitat espanyola; un 30,9%, el permís de treball; un 17,5%, el de residència temporal; un 13,1%, en permanent; un 0,3%; el d'asil; un 4,4% no té la documentació en regla, i un 1,6% l'estava tramitant en el moment de fer les enquestes, l'any 2013.


Comentaris

envia el comentari