Catalunya Diari

Un grup de joves lleidatans recupera patrimoni a la Seu Vella en un camp de treball

Un grup de joves lleidatans recupera patrimoni a la Seu Vella en un camp de treball| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 Els 17 joves que hi ha participat han recuperat un túnel del segle XVII i han tornat a catalogar peces escultòriques del fons patrimonial. La metodologia que han seguit ha estat la d’aprendre els coneixements teòrics per després actuar, fent la neteja i la catalogació, entre d'altres. El regidor de Joventut, Oriol Yuguero, ha explicat que els objectius del campus ha estat donar suport a les tasques de recuperació de la Seu Vella i potenciar el coneixement de la història i els monuments de la ciutat entre els joves, així com també potenciar el sentiment d’haver treballat per la millora del patrimoni de la ciutat. Yuguero ha comentat que la Regidoria de Joventut fa 4 anys que tiren endavant els camps de treballs urbans, amb molt bona acollida, perquè els joves que es quedés a la ciutat a l’estiu facin activitats vinculades a la ciutat a través d’activitats d’oci alternatiu. S’ofereixen el tecnològic, de natura i aquest d’arqueologia que s’ha ofert per primera vegada aquest any i que està previst que continuï. 
 
El director del Consorci del Turó, Josep Tort, ha indicat que amb aquest campus s’han proposat dues coses. Per una banda, vetllar pel llegat de béns mobles aprenent a fer el treball que es fa en un museu, com fer les fitxes, la manera d’emmagatzemar les peces, etc. Amb aquesta part del campus els joves han pogut veure “tresors” que contenen fragments d’història, que són “de primera categoria i que podrien lluir a qualsevol museu del món”. Per una altra banda, ha detallat l’actuació que s’ha fet al túnel, descobrint el paviment d’interès i ben conservat que té. D’aquesta manera, es guanya espai al Turó avançant en la seva recuperació i posant en valor tots els elements que conté.
 
La directora del Museu de Lleida, Montse Macià, també ha ressaltat aquests treballs que contribueixen a que els joves aprenguin a conservar el patrimoni i a valorar el patrimoni de la ciutat. De fet, els joves han explicat que ara són més conscients de les coses que hi ha a la Seu Vella i han recomanat el campus.
 
El túnel recuperat és un dels més antics del turó i uneix diferents nivells, donant a la vessant nord, que és la més desconeguda. Aquesta acció, segons han explicat durant la visita, permetrà fer més passos, tant de coneixement com d’ús, per obrir aquesta banda del turó.
 
Aquest divendres s’ha fet la cloenda d’aquest taller que els joves, de 13 a 20 anys, han fet durant la primera quinzena de juliol. Xavier Payà, arqueòleg municipal; Carme Berlabé, conservadora del Museu; Núria Gilart, restauradora del Museu, i Montse Dolcet, de la regidoria de Joventut han coordinat els treballs del campus. A més, els joves que han participat en aquest campus han fet treballs de neteja en un altre túnel per poder-hi accedir millor i que es pugui visualitzar i entendre millor.


Comentaris

envia el comentari