Una cadena humana a Lleida lliura 9.000 signatures a Salut per paralitzar el nou model d’ambulàncies

Una cadena humana a Lleida lliura 9.000 signatures a Salut per paralitzar el nou model d’ambulàncies| Text i fotos: ACN

 

Desenes de persones han dut a terme aquest dimecres una cadena humana des de la plaça Ricard Vinyes de Lleida fins a la seu dels Serveis Territorials de Salut a Lleida per lliurar al seu responsable, Jordi Cortada, 9.383 signatures i un manifest amb què exigeixen al Govern que retiri el nou model d’ambulàncies en vigor des del novembre a les comarques de Ponent. 

Amb l’acte, organitzat per la Marea Blanca, s’ha reclamat que es recuperi la mateixa estructura i funcionament del Sistema d’Emergències Mèdiques d’abans de les retallades fetes des del 2011. La Marea denuncia que el nou model, que dijous serà debatut al Parlament, i les retallades, tenen una afectació directa a la qualitat assistencial que reben els usuaris. Denuncien que el Govern prioritza criteris econòmics i ha imposat un model que no és vàlid per un territori gran i dispers com Ponent.
 
La Marea Blanca recorda que en el cas del Segrià, aquest nou model (que ha rebut el rebuig unànime als plens de Lleida, Alpicat, Almacelles, Rosselló, Torrefarrera i de la Diputació de Lleida) provoca la pèrdua d’una de les dos UCI mòbils del Segrià. Concretament, s’ha dispersat l’equip de tres persones d’una de les UCI mòbils, de tal manera que en una només hi va una infermera i un tècnic, sense metge, que treballa per la seva banda amb un nou vehicle d’intervenció ràpida. 
 
La presidenta del Comitè del SEM a Lleida i infermera, Maite Cabòs, ha presentat el manifest al director dels serveis territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada, i li ha lliurat les signatures recollides. Cortada s’ha compromès a passar dijous les firmes pel registre i a intentar fer gestions per arreglar el problema, ha dit Cabós.
 
Maite Cabós explicat que el model que existeix a Barcelona “no funciona a la resta de territori perquè Lleida és més ampli i dispers”. Amb el nou model, explica, s’activa l’UCI amb la infermera i quan arriba allà si ella creu que cal un metge l’ha de trucar. “Perdem temps i perdem mans. Necessitem un equip multidisciplinar com abans perquè prendre’ns mans és prendre’ns vida”, alerta.
 
Per això demanem que reunifiquin l’equip. “Sí que és cert que hem guanyat un vehicle d’intervenció ràpida, que hauria estat un millora amb més personal, però perdem qualitat perquè han agafat el personal del recursos humans que ja teníem”, puntualitza. Cabós reflexiona que és impensable que un metge de la UVI treballi sense infermera o que al cirurgià li diguis al quiròfan que la infermera vindrà més tard. “Doncs al carrer igual perquè estem parlant d’emergències on els malalts són crítics i qualsevol guia europea i americana marca que on els malalts són crítics, l’equip ha de ser multidisciplinar, de tres persones com a mínim, per tant si perdem mans la qualitat assistencial no pot ser la mateixa que fins ara”. 
 
Cabós espera que dijous els polítics siguin conscients que la salut ha de ser per tothom i cal descentralitzar perquè “a Lleida hi ha poca gent, pocs recursos i molt territori” i ha recordat que molts ajuntaments els han donat suport a través de mocions presentades al ple. “Ara falta que els parlamentaris de Barcelona ens escoltin”, ha conclòs.