Catalunya Diari

Una Missió Pedagògica a la Serra del Cadí

Una Missió Pedagògica a la Serra del Cadí| Javier Giménez

 Les Missions Pedagògiques foren un projecte de regeneració promogut pel govern de la II República amb l’objectiu de portar la cultura, el coneixement i l’educació al món rural d’un país on més del 40% dels seus homes i dones eren analfabets. Quan una “missió” arribava al poble s’organitzaven jocs per a la canalla, es passaven documentals, s’escoltava música mitjançant un gramòfon, s’organitzava alguna xerrada cultural oberta a tothom i s’entregava una biblioteca (durant el període, el Patronat de Missions envià a terres lleidatanes un total de 118 biblioteques, els llibres de les quals es posaven a disposició, en préstec, dels habitants del poble). Era la gran festa de la cultura.
 
Tot buscant les arrels de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT, la FETE-UGT a les Terres de Lleida organitzàrem una trobada amb la Pepita Raimundi, la darrera supervivent d’aquells iniciadors del sindicat a les nostres contrades; en un moment de l’entrevista ens digué: “Molts de la FETE anàvem a les Missions Pedagògiques, a estendre pels pobles la nova pedagogia; la Pepita Uriz em demanà que hi anés i li vaig dir que encara no estava preparada”. La Josepa era una jove estudiant de mestra a Lleida. Aquella conversa ens va motivar a informar-nos sobre les “missions” que s’organitzaren a terres de Lleida; descobrirem que foren cinc, la més coneguda la realitzada al setembre-octubre del 32 a la Vall d’Aran. Del 7 al 14 de juliol de 1934, fa vuitanta anys, s’organitzà una “Missió Pedagògica” a diverses localitats al voltant de la serra del Cadí: Tuixen, Josa, Gosol, Lavansa, Fornols i Adraen.
 
Encapçalà aquella expedició pedagògica la Pepita Uriz, directora de l’escola normal i presidenta de FETE a Lleida; l’acompanyaren Josepa Rovira, Baltasar Gaza, Frederic Godàs –fill del fundador del “Liceu Escolar” i secretari d’organització del sindicat ugetista- i Miquel Solé. Col·laborà una jove estudiant de mestra, l’Hortènsia Vallejo (després de la guerra marxà cap a l’exili, va treballar als estudis de Radio Bucarest i fou la mare del Petre Roman que arribaria a ser, al 1989 amb la caiguda del dictador Caucescu , Primer Ministre de Romania).
 
No hem descobert quines foren les activitats organitzades aquells 8 dies de juliol, ni si es van distribuir biblioteques pels diversos pobles. Es per això que fem una crida: Si algú té informació al respecte, som conscients de les dificultats pels anys que han passat, ens ho faci saber ([email protected]). Persistim amb el nostre objectiu de recuperar la memòria històrica a l’àmbit de la cultura i l’educació; tot recordant que per terres de l’Alt Urgell es desenvolupà una de les activitats senyeres d’aquella República que a tantes i tants il·lusionà .
 
Javier Giménez, FETE-UGT Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari