Catalunya Diari

Una trentena de nens sahrauís passaran l'estiu a Lleida

Municipis com Alcarràs i Linyola acolliran als petits

Imatge d'una reunió amb famílies acollidores | LleidaDiari.cat

El programa 'Vacances en Pau, organitzat a la demarcació de Lleida pel Front Polisario en col·laboració amb Sàhara Ponent, portarà aquest estiu als municipis lleidatans un total de 30 infants sahrauís d'entre deu i catorze anys. Els nens i nenes procedents de diversos campaments de refugiats situats al desert Algerià gaudiran d'unes vacances en diversos municipis de Ponent, en una nova edició d'aquesta iniciativa solidària que els permetrà conviure durant dos mesos —juliol i agost— en companyia de famílies acollidores. Els infants sahrauís tindran com a destinació els municipis d'Alcarràs, Alpicat, Bellcaire, Guissona, Linyola, Lleida, Palau d'Anglesola, Tàrrega i Torres de Segre. Cal dir que Bellcaire, Linyola i Palau d'Anglesola s'incorporen enguany com a municipis acollidors.

  

Un dels aspectes destacats del programa d'acollida estival de nens i nenes sahrauís és el de les revisions sanitàries, ja que els campaments de refugiats pràcticament no disposen d'aparells per fer diagnòstics mèdics. Així, els petits seran sotmesos a un examen pediàtric general al CAP de la seva zona (que inclourà proves de detecció de celiaquia), a més de revisions d'àmbit otorinolaringòleg (Avantmèdic), oftalmològic (ILO) i odontològic (Enéresi, Clínica Mias, Brånemark i doctor Juan de Dios). Tots aquests centres i professionals col·laboren desinteressadament en el programa.

A banda del vessant sanitari, els petits participaran en diversos actes institucionals i lúdics, com la Festa dels Mags del Món de Lleida (6 de juliol), la festa general de tots els infants desplaçats a Catalunya i famílies acollidores que se celebrarà a Santa Coloma de Gramanet (16 de juliol) o la trobada popular de Ponts (20 agost). Les despeses del programa 'Vacances en Pau' van a càrrec de les famílies acollidores, dels ajuntaments de destinació, a més d'aportacions d'entitats privades com l'Ekke i de donatius de persones i entitats anònimes. 'Vacances en pau' té el doble objectiu de contribuir al benestar dels infants (que passen dos mesos beneficiant-se de revisions mèdiques i una alimentació més equilibrada, a més de conèixer altres cultures i estils de vida), d'una banda, i de conscienciar la societat sobre la problemàtica d'una part important del poble sahrauí, que des de l'ocupació del seu país pel Marroc, ara fa 40 anys, viu en campaments de refugiats situats en ple desert algerià, de l'altra.


Comentaris

envia el comentari