Catalunya Diari

Una trentena de tractors protesten a Lleida per les continuades pèrdues en el sector de la fruita dolça

Els pagesos demanen una reunió «urgent» amb Puigdemont i Junqueras i amenacen amb noves mobilitzacions si no es troba una solució a la falta de regulació del mercat
La tractorada ha passat per la Rambla d'Aragó de Lleida. | LleidaDiari.cat

Pagesos convocats per la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita han fet una protesta amb una trentena de tractors aquest divendres pels carrers de Lleida per denunciar una vegada més la profunda crisi de preus que fan que estiguin venent la fruita que produeixen per sota del cost de producció. El president del sindicat Asaja, Pere Roqué, ha demanat una reunió «urgent» amb el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras per tal d'exposar-los de primera mà la situació que pateixen i instar al Govern a que faci més campanyes de publicitat per incentivar el consum de la fruita del territori. Des de la Plataforma, Ramon Ibañez, ha acusat la falta d'eficiència d'Afrucat i ha dit que «només s'omplen les butxaques».

La Plataforma ha volgut fer un toc d'alerta sobre la mala campanya de vendes que han registrat aquest hivern a un mes i mig vista de l'inici d'una nova campanya de recollida de la fruita amb la recol·lecció de la fruita d'os. La tractorada ha començat a dos quarts de deu del matí i ha transcorregut per diversos carrers de Lleida fins arribar al davant de la delegació del Govern. Allà han aturat els tractors i s'han tallat el trànsit de l'avinguda Lluís Companys i parcialment de la Rambla d'Aragó. Una comitiva de pagesos ha entrat a la delegació per registrar un manifest amb deu punts de reivindicació. Posteriorment també han visitat la seu d'ERC, situada just al costat per mantenir una reunió amb el president de la federació a Lleida, Carles Comes, ja que la consellera d'Agricultura és d'aquest partit. 


Pere Roqué ha dit que l'objectiu de la protesta és conscienciar al Govern que els pagesos només reben entre 10 i 15 cèntims per quilos de fruita i que això representen pèrdues que arriben als 20 cèntims per quilo produït. En aquest sentit, ha alertat que no podran aguantar una nova campanya amb aquests preus «ruïnosos» i ha lamentat que mentre aquí arriben campanyes de fruita d'Itàlia i Holanda, les institucions no en facin cas de la que es produeix al territori. Roqué ha remarcat que el sector genera fins a 22.000 llocs de treball durant la campanya de la fruita i que fins a 18 subsectors també en depenen.

 

La marxa ha finalitzat davant de la delegació del Govern a Lleida. | LleidaDiari.cat

 

Un portaveu de la Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita, Ramon Ibañez, ha criticat que el sector estigui ara mateix representat per Afrucat, que aplega productors, cooperatives i distribuïdors, ja que l'únic que fan és «omplir-se les butxaques». Ibañez ha assegurat que els intermediaris i els broquers s'haurien de quedar el 10% del que es produeix mentre que als pagesos els hauria d'arribar el 30%, i això no passa. Segons Ibañez, s'estan «rient a la cara del sector» i per això ha assegurat que continuaran sortint al carrer fins que se solucioni la crisi de preus.

 

El proper 5 de maig està previst que hi hagi una reunió amb presència del sector, Afrucat, cooperatives i representants del sector. La Plataforma creu que cada setmana hi hauria d'haver reunió de l'observatori de preus per controlar on van a parar tots els diners que es perden entre el preu que es paga la fruita al mercat i el que perceben els agricultors.Comentaris

envia el comentari