Catalunya Diari

Unitat d’esquerres. A qualsevol preu?D’un temps cap aquí són moltes les veus i els processos engegats arreu del territori per establir candidatures ciutadanes unitàries, que aposten per models transformadors que trenquin radicalment amb els models polítics que hem vist fins ara. Sembla ser que, de cara a les properes eleccions municipals del 2015, en qualsevol poble i ciutat s’estan establint els mecanismes per aconseguir tirar endavant aquests processos de confluència, per assaltar i revertir d’una vegada per totes les institucions (polítiques) públiques. A Lleida no n’estem al marge d’aquesta inèrcia aglutinadora i transformadora, i des de fa mesos es treballa des de diferents àmbits en aquest sentit, en un front d’esquerres transversal on hi tinguem cabuda gent de diverses tendències per tal de construir conjuntament un nou model de ciutat.
 
Un cop arribats a aquest punt, compartint els intents duts a terme per arribar a candidatures unitàries d’esquerra, i reconeixent la tasca desenvolupada per organitzacions, col·lectius i individus per aquest fi, cal preguntar-se QUÈ pretenem realment i quins són els nostres objectius? Si volem simplement canviar de mans el poder o, si pel contrari, pretenem subvertir l’ordre actual i engegar una acció política realment rupturista, transformadora i horitzontal. Si tenim clar que l’objectiu és trencar l’ordre establert, també hem de tenir clar a QUI volem com a companys de viatge, qui hi està convidat, qui no, i per què. Convidada ha d’estar tota aquella gent que tingui ganes de canviar les coses, aquella gent que estigui convençuda que aquest canvi comporta trencar amb vells actors que han estat partícips i col·laboradors en perpetuar vells models d’entendre i de fer política, persones i organitzacions que coherentment han demostrat que estan per transformar la ciutat i les estructures de poder, no per usurpar-lo sense cap contingut transformador. Parlem tant de tradicionals militants de la ciutat com de persones recentment incorporades a la política del carrer, arrel de l’explosió de les marees ciutadanes. En definitiva, ciutadans i ciutadanes víctimes d’aquesta crisi fraudulenta perpetuada pel devorador capitalisme i la seva lògica de vida, persones que il·lusionades en projectes nous vulguin aportar esforç, temps i paciència. 
 
Qui són els que considerem que no tenen cabuda en aquest projecte? Doncs aquelles estructures i agents que van abandonar ja fa temps les polítiques progressistes o transformadores que havien promès per abraçar la dolça cadira del poder, col·laborant per activa i per passiva en la construcció del model de ciutat que ha esdevingut en un gegant amb peus de fang, satèl·lits de l’equip de govern municipal del PSC que entre altres joies ens ha deixat una demagògica ordenança de civisme que estigmatitza la pobresa, el fraudulent projecte arquitectònic de La Llotja, o la privatitzacions de l’espai públic de les Basses, del servei d’autobusos urbans, del servei de recaptació de multes, de l’alberg municipal i d’altres serveis socials.
 
Creiem que no podem, devem, ni volem, servir de titelles d’organitzacions polítiques còmplices de l’estat actual de les coses. Més encara quan al llarg de les últimes setmanes hem pogut constatar com pràctiques poc honestes continuen plenament vigents. Com per exemple l’intent de manipulació de les 'Marees ciutadanes' i de la PAH (que porten mesos lluitant i desenvolupant una gran tasca contra l’atac neoliberal a la ciutat), l’intent de rebentar l’assemblea d’una organització política aliena (desembarcant en massa per desacreditar una tercera organització per perjudicar possibles aliances), voler apropiar-se el programa del 15M com si fos una cosa pròpia, presentar un acte polític de precampanya com una assemblea oberta independent per confondre i donar dades de participació clarament exagerades, o posar condicions grandiloqüents com encapçalar llistes municipals en un procés de confluència ciutadana. 
 
Aquestes són algunes de les estratègies que han de quedar desterrades de les nostres pràctiques polítiques. No es pot pretendre descapitalitzar els moviments socials amb l’excusa de guanyar vots i semblar més proper a la ciutadania. No ens podem permetre que aquestes organitzacions desvirtuïn iniciatives que pretenen ser transformadores tant en les formes com en el fons. És hora de ser madurs i conseqüents, de decidir sense problemes ni complexos amb qui volem anar i amb qui no. Aquests processos de confluència han de passar per un discurs rupturista i per unes noves maneres de fer i entendre la política. Es tracta de portar la veu del carrer a l’ajuntament, no d’apoderar-se’n per fer i desfer segons suposats interessos generals. La lluita dels moviments socials és la que ha de fiscalitzar el paper de la candidatura. No n’hi ha prou amb la participació i transparència, aspectes claus, sinó que ha de ser la ciutadania qui, mitjançant l’assemblea com a element orgànic i decisori, quedi implicada absolutament en la gestió de les nostres cases, dels nostres carrers, de la nostra ciutat, de les nostres vides. 
 
Entenem que no es tracta de treure uns per posar unes altres, no es tracta d’elaborar una llista  electoral i de guanyar unes eleccions. Es tracta de construir una nova manera de fer i de ser, de construir una ciutat realment inclusiva i justa, agradable de viure i de sentir. No volem una ciutadania entesa com a espectadors, volem una ciutadania activa i protagonista. Veure el govern institucional com un objectiu a curt termini ens farà caure en errors que no ens podem permetre. La clau està en el carrer, en la gent i en la participació humil, honesta i sincera.
Salut i sort, la necessitarem.
 
Javi López i Agustí Liñan, amics del circ de les papallones


Comentaris
Un més, senzillament
Parleu en de marees quan actueu partidistament en les marees? no serà que sou valtros qui us heu apropiat de les marees? parleu de nova política quan unilateralment feu fora un partit o membres d'un partit per pactar al tripartit? ... ai que vosaltres no heu pactat amb ciu ... que va? esteu nets de culpa per a criticar sense donar un nom? perdoneu però destileu COVARDIA la mateixa del encaputxat que després de llençar un coctel molotov es queixa de la repressió.\r\nTanta queixa i heu plagiat al model vasc ... i al fi i al cap els que esteu ara acabareu desapuntat-vos del partit quan la nova assamblea prengui el control ...\r\n\r\nEn definitives comptes SEMPRE US HEU OMPLERT LA BOCA DE BUSCAR LA UNITAT, aixó si AL VOLTANT VOSTRE i ara el 9N us heu oblidat dels PAISOS CATALANS?\r\n\r\nAbans de veure l'agulla a l'ull alié mireu la pilastra que porteu al vostre!!!!!
Amics del Circ de les Papallones
Hola “un més”, ja ens disculparàs l’atreviment, però creiem que t’equivoques de persones, no sabem de qui parles, ni amb qui creus que parles, en tot cas:\r\n \r\nDifícilment podem participar “partidistament” a les marees ciutadanes quan no tenim partit pel qual ser partidistes, i a més un de nosaltres no participa en cap d’elles. Però més enllà d’això, és aquí (i altres espais de carrer com al lloc de treball, associacions veïns, o altres moviments socials de base) on s’ha de participar i lluitar per canviar les coses. Però una cosa és lluitar de igual a igual i una altra voler liderar-les sota qualsevol bandera o pretext. Com que no sabem qui ets no t’ho podem dir a la cara però si algun cop coincidim en aquests espais de lluita i veus que ens apropiem d’aquests moviments et convidem a criticar-nos cara a cara. Ens encanta la crítica, tant de fora com la autocrítica.\r\nEsclar que parlem de vetar un partit o altre unilateralment, vaja, és la nostra opinió, no sabem parlar pels demès, no sabem quina és “l’opinió de la gent”, i ens fa molta por la gent que parla en aquests termes. Per cert, no els hem fet fora mai...que quedi clar que no som ningú per fer fora a algú d’enlloc, però com sí tenim les coses clares sobre què volem ja no s’apropa segons qui. Però això entenem que sol respon a una cosa, coherència política. A més, si sembles tant purista digue’ns una sola construcció unitària que no sigui com dius tu “excloent”. \r\nAl “nou 9 N” no hem participat més enllà d’anar a votar, emprenyats i maldient el covard i traïdor president de merda que tenim, però orgullosos de ser i de viure en aquestes contrades. Si tu creus que anar a votar el 9N és pactar amb CIU, endavant, acusa’ns d’incoherents, però ho diem ben alt: en aquest (hipotètic) nou país no ens hi veuràs mai de la mà d’aquesta gent mai, igual que ara malgrat les teves sospites\r\nTampoc sabem de que va això del “model basc”, ni les caputxes, ni els còctels molotov, però potser tu ho saps millor que nosaltres, felicitats.\r\nSol un petit detall, no et preocupis que no deixarem mai el partit sigui quina sigui l’assemblea que hi arribi. Més que res, perquè ni formem ni formarem part de cap partit. Creiem en les persones no en els partits.\r\nNo sabem si has llegit algun cop allò de “es diu el pecat però no el nom de pecador” , nosaltres no tenim cap problema en dir cap nom, però és clar, que ho retregui algú des de l’anonimat...no sé, no sé... una mica estrany sembla no? per no dir incoherent... Almenys donem els nostres noms i li posem la cara, és lletja, però la donem igualment.\r\n \r\nSalut i sort!

envia el comentari