Catalunya Diari

Prop d'11.000 universitaris escullen aquest dimarts el rector de la UdL

El catedràtic de Química, Jaume Puy, encapçala l'única candidatura

Les urnes ja estan preparades
Les urnes ja estan preparades | UdL

Un total de 10.945 universitaris entre estudiantat (9.280), personal docent i investigador-PDI (1.203) i personal d'administració i serveis-PAS (462) estan cridats aquest dimarts, 7 de maig, a les urnes per escollir el rector de la Universitat de Lleida (UdL) pels quatre anys vinents. L'únic candidat a presidir la institució és l'actual vicerector de Recerca, el catedràtic de Química Jaume Puy. Per ser proclamat, ha d'obtenir més vots a favor que en blanc. Si no és així, la normativa estableix que «s'iniciarà de bell nou el procés electoral».

L'horari de votacions s'allarga ininterrompudament entre les 10 del matí i les sis de la tarda en tots els centres de la UdL, inclòs per primer cop el campus d'Igualada (amb 417 electors, 350 estudiants, 36 PDI i 22 PAS). La Junta electoral farà la proclamació provisional de rector l'endemà de les votacions, el 8 de maig, i a partir de llavors hi ha dos dies hàbils per a la presentació de reclamacions, fins a l'11 de maig. El dia 14 la Junta proclamarà definitivament el rector de la UdL.

Les eleccions a rector es fan seguint el sistema de vot ponderat

Les eleccions a rector es fan seguint el sistema de vot ponderat. Segons estableixen els Estatuts i la normativa electoral, el vot del professorat doctor amb vinculació permanent (420 persones) val un 51%. La resta de personal acadèmic (docents no doctors, professorat contractat a temps complet o parcial, interins, personal investigador i becaris), que són 783 electors, es pondera al 13%.

Quant a l'estudiantat, representa el 26%; mentre que el vot del personal d'administració i serveis té el 10%. L'actual rector de la UdL, Roberto Fernández, que ha ocupat el càrrec durant els darrers 8 anys, espera que la participació en aquests comicis «sigui massiva» i que la comunitat universitària doni el seu suport al candidat.

Premien el robot per a granges de porcí de l'ETSEA

El sistema intel·ligent d'alimentació de precisió (IPF) per a granges de porcí desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) ha estat guardonat amb el premi a la millor novetat tècnica al primer Congrés Porcí EXAFAN, a Saragossa. Es tracta d'un sistema robotitzat patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL avalat per més de 10 anys de recerca en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada.

L'IPF s'ha dissenyat per a obtenir el màxim rendiment de l'alimentació, reduint la producció de residus contaminants i els costos de producció, mentre augmenta la qualitat alimentària. Els equips identifiquen, pesen i dosifiquen als animals de forma individualitzada mitjançant cròtals d'identificació electrònica, subministrant la ració i composició adequada a cada individu.


Comentaris

envia el comentari