Catalunya Diari

El Govern treballa perquè les universitats siguin espai de vacunació

Pla tancat de l'agulla d'una xeringa amb la segona dosi de la vacuna contra la covid-19 a punt de punxar el braç d'una dona
Pla tancat de l'agulla d'una xeringa amb la segona dosi de la vacuna contra la covid-19 a punt de punxar el braç d'una dona. | ACN

El Departament de Salut treballa perquè les universitats siguin un espai de vacunació quan s'assoleixi la fase d'administració general. Segons ha explicat la consellera Alba Vergés, després de parlar amb els rectors, aquests s'han compromès a, quan s'arrribi a una etapa de vacunació general, ajudar a fer una «crida massiva» i acollir la vacunació de població sana. D'altra banda, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que la decisió del Ministeri de Sanitat de limitar a 55 anys l'edat màxima de les persones que poden rebre la vacuna d'AstraZeneca «complica molt la logística» de la vacunació. Tanmateix, ha manifestat la seva confiança en què aquesta decisió no alenteixi el ritme d'administració de les dosis.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!


La consellera ha explicat en roda de premsa a les instal·lacions de Reig-Jofre a Sant Joan Despí que divendres va poder parlar amb els rectors i tots van mostrar la seva predisposició a col·laborar quan el procés de vacunació es trobi en fase «massiva». Ha dit que a l'etapa tres, els rectors es poden adreçar «molt fàcilment» a la població general. Ha dit que les persones sanes no tenen una relació amb el sistema de salut com la gent gran, però si amb espais com les universitats. Això voldrà dir que el sistema haurà de tenir disponibilitat de dosis i que el pla de vacunació ja s'estarà adreçant a aquest col·lectiu general.

Ha destacat que les universitats són espais en els quals comencen a treballar, com ja s'ha plantejat amb les empreses i els museus, per acollir vacunacions a la població general i que no sigui molt específica o d'alt risc. «Dins d'això les universitats hi poden tenir un paper important i la predisposició ha sigut màxima en totes les converses que vaig tenir», ha reiterat.

Col·lectius essencials fins als 65

Pel que fa a la decisió del Ministeri de Sanitat sobre la vacuna d'AstraZeneca, Argimon ha constatat que, «lògicament», complica molt la part logística de la vacunació perquè bona part dels col·lectius essencials treballen fins als 65 anys, i la nova decisió els obliga ara a filtrar per aquesta variable d'edat.

Ha recordat que el posicionament del departament era que la vacuna es pogués administrar fins als 65 anys per dues raons. La primera perquè «no sembla» que hi hagi d'haver una diferent reacció immunològica del grup de 55 a 65 anys. I l'altre element és que aquesta franja d'edat és un grup «d'incidència elevada i és un grup de risc». Tanmateix, ha dit que si la decisió final és el topall de 55 anys, des del departament es respectarà i no es farà «soroll».

No alentir la vacunació

Per la seva banda, la consellera ha dit que en qualsevol cas la màxima serà «no alentir res», i dosi que arribi, dosi que s'administrarà, tot i que ara la qüestió és a qui s'administrarà. «Nosaltres tenim tota la maquinària engegada per administrar les vacunes que ens van arribant», ha dit la consellera sobre el nou vaccí que començarà a arribar la setmana vinent.

Pel que fa als col·lectius que la rebran, ha remarcat que en el disseny del pla de vacunació encara no es coneixia la limitació d'edat decretada divendres, i els col·lectius seleccionats per aplicar-la estaven relacionats amb professions sanitàries, però que es troben fora dels centres d'atenció a pacients. «Vam començar per primera línia», ha dit, i ara toca als serveis essencials, no substituïbles.


Comentaris

envia el comentari