Catalunya Diari

Els usuaris valoren amb un notable alt el servei als CAPs de Lleida

En el marc de la sisena edició de l’estudi de satisfacció amb l’atenció primària: medicina i infermeria familiar i comunitària

Infermera a un CAP
Imatge d'arxiu del CAP de Tàrrega | LleidaDiari.cat

Les persones ateses en l'Atenció Primària a la Regió Sanitària de Lleida puntuen amb un notable alt -un 8,07 sobre 10-, la qualitat del servei i el grau de satisfacció amb els diferents serveis sanitaris públics, segons dades del Pla d'Enquestes de Percepció, Experiència i Satisfacció dels usuaris del Servei Català de Salut 2018 (PLAENSA) d'Atenció Primària realitzades a l'octubre–novembre 2018.

A Catalunya, la puntuació també és de notable, tot i que una mica més inferior que a Lleida, de 7,87. L'Equip d'Atenció Primària d'Artesa de Segre és l'àrea amb els millors resultats de satisfacció dels usuaris del total d'Àrees Bàsiques de Salut de tot Catalunya. Per a l'avaluació, s'han realitzat un total de 1.840 enquestes telefòniques amb el qüestionari que es va dissenyar el 2012, per tal de recollir l'opinió de les persones usuàries i incorporar-la en la gestió amb l'objectiu de millorar la qualitat de servei en l'atenció primària.

Els aspectes més ben valorats són les explicacions entenedores

Els aspectes més ben valorats dels centres d'Atenció Primària són les explicacions entenedores, el tracte dels professionals de medicina i infermeria i la neteja del CAP, tots amb resultats per sobre del llindar de l'excel·lència, que se situa al 90%. Els aspectes a millorar, tot i tenir un resultat superior al 60% de respostes positives, tenen a veure amb l'accessibilitat al servei com la facilitat pel dia de visita i la puntualitat per entrar a consulta.

El Pla d'enquestes de satisfacció (PLAENSA©) és un projecte que va començar l'any 2001 per avaluar la qualitat del servei i el grau de satisfacció de les persones usuàries amb els diferents serveis sanitaris públics, amb l'objectiu d'obtenir una informació que resulta molt valuosa per dissenyar i implementar estratègies de millora de la qualitat en la provisió d'aquests serveis. La satisfacció és un sentiment subjectiu de la persona receptora del servei, que té un gran valor per a la gestió. Quantificar-la permet avaluar l'acceptabilitat dels esforços de planificació i provisió de serveis i complementar els aspectes d'eficiència i efectivitat.

L'estudi té com a objectiu l'anàlisi i la mesura de l'experiència percebuda que els usuaris

El pla d'enquestes de satisfacció del CatSalut (2004-2020) sobre la percepció de qualitat i satisfacció amb els serveis proveïts pel sistema nacional de salut de Catalunya ha permès l'estudi de prop de 20 línies de prestacions de serveis sanitaris del sistema de salut de Catalunya. L'estudi té com a objectiu l'anàlisi i la mesura de l'experiència, satisfacció i qualitat percebuda que els usuaris de Catalunya tenen respecte al l'atenció primària: medicina i infermeria familiar i comunitària, línia assistencial ja analitzada l'any 2003, 2006, 2009, 2012 i 2015.

L'experiència amb els serveis rebuts s'analitza en base la identificació d'aspectes concrets del procés assistencial (alguns comuns a les línies de servei i d'altres específics per cada una d'elles) els quals resultant importants pel pacient, de vegades comunes a totes les línies. L'accessibilitat als serveis, el tracte i interaccions amb professionals, la participació en la presa de decisions o la coordinació i organització dels professionals del centre en són exemples.


Comentaris

envia el comentari