La vespa asiàtica, la perillosa plaga que està envaint Catalunya

Un exemplar de vespa asiàtica

Un exemplar de vespa asiàtica | Cedida

 

La vespa asiàtica, també coneguda com a 'vespa assassina' —perquè mata i devora les abelles autòctones— està sent un dels temes del moment per culpa de la seva ràpida expansió pel nostre territori. Es tracta d'una espècie invasora, que es va detectar per primera vegada a Europa, a França, l'any 2004, en un carregament de ceràmica per jardineria que va arribar de la Xina.

 

Gràcies a la seva gran capacitat per reproduir-se i dispersar-se, es va expandir ràpidament al nostre país. Malgrat no ser més agressiva per a les persones que les abelles autòctones, les seves picades deixen anar més verí i pot arribar a ser molt perillós per a les persones que són al·lèrgiques a aquests animals. En els últims mesos ja s'han produït dues morts a Galícia per picades d'aquest insecte.

 

Presenta grans diferències amb les vespes autòctones

La vespa asiàtica mesura uns tres centímetres i mig, una mida molt superior al centímetre i mig que fan les abelles pròpies del nostre territori. El color també és un tret diferencial, ja que mentre les vespes autòctones es caracteritzen per les seves ratlles negres i grogues a l'abdomen, l'espècie invasora té el tòrax negre i l'abdomen de color marró, amb una franja groga.

 

Cada vegada té més presència a Catalunya

En els darrers mesos són molt els ruscos de vespes asiàtiques que s'han trobat per tot el territori català i la presència cada vegada més habitual d'aquests insectes comença a preocupar molt. Instal·lats amb especial incidència a les comarques gironines, l'últim mes s'estan fent les primeres troballes de ruscos a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

 

El passat dia 5, els Agents Rurals van informar que havien detectat per primer cop la presència d'un niu de vespa asiàtica al Baix Llobregat. Concretament, la troballa es va fer en un contenidor d'escombraries de Vallirana.

 

A la capital catalana es va detectar per primer cop el passat divendres, 13 de juliol, quan un treballador de la Universitat de Barcelona (UB) va alertar sobre la presència d'un niu d'aquest insecte a l'edifici històric de la institució, situat a la cèntrica plaça de la Universitat de la capital catalana.

 

 

Un augment exponencial en els darrers mesos

Durant l’any passat es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats el 2016, fet que suposa un creixement de més del 68%. S’estima que només es detecten un 10% dels nius existents. Durant el 2017, es va observar en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

 

Protocol d’actuació en marxa

La Generalitat disposa d’un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb el sector de l’apicultura. Comprèn l’eliminació de nius i la captura d’abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació.

 

En cas de perill per a les persones, es destrueixen els nius. També es treballa conjuntament amb el sector, ajuntaments, diputacions, i consells comarcals en una estratègia comuna en la lluita contra aquest insecte. Des de la Generalitat demanen que, en cas de veure'n un exemplar, la ciutadania truqui al telèfon 112 o contacti amb els Agents Rurals.