Catalunya Diari

Aranyes ‘zombis’ per culpa d’una vespa amb finalitat reproductiva

Això passa a la selva amazònica i consisteix en què una vespa pon un ou a l’interior de l’aranya i acaba complint les ordres del seu invasor. Un procés que es coneix com a ‘zombificació’

Imatge d'una vespa a punt d'atacar una aranya
Imatge d'una vespa a punt d'atacar una aranya | Marcelo Gonzaga

La natura ens ofereix sovint alguns elements ben peculiars que, a vegades, ni els millors directors de cinema podrien arribar a imaginar mai. I és que les pel·lícules de ‘zombis’ podrien estar basades perfectament en una situació que es viu a la selva amazònica i que consisteix en què una vespa converteix les aranyes en les seves servents. 

Aquest fenomen animal es coneix com a ‘zombificació’, ja que la vespa pon un ou a l’abdomen de l’aranya amb una finalitat reproductiva. És a dir, la larva va creixent a l’interior de l’aranya alimentant-se de la sang del cos de l’insecte. La petita vespa es va fent cada cop més gran i s’acaba apoderant del tot del cos de l’aranya, que acaba complint les ordres de la seva invasora i deixa la seva colònia per crear un capoll per a la larva, raó per la qual es considera una ‘zombi’ a les ordres que rep. Un cop la larva entra al capoll, l’aranya queda alliberada.

Les aranyes transporten les larves de les vespes
Les aranyes transporten les larves de les vespes | Arxiu

 

La ‘zombificació’, el robatori de l’hormona de muda

Aquesta increïble tècnica de la vespa ha generat molta expectació i estudis entre els experts, i ara, en un article a la revista ‘Biological Journal of the Linnean Society’, es publiquen les dades d’un estudi que ha analitzat aranyes del Brasil i de Costa Rica que pateixen aquesta invasió. Batejada amb el nom de ‘zombificació’, aquesta tècnica consisteix en què les larves de les vespes modifiquen totalment el sistema de fabricar tela de les aranyes apoderant-se de l’ecdisona, coneguda com la seva hormona de la muda. 

Això permet a les larves tenir un control de l’aranya sense necessitat d’envair el seu sistema nerviós, tot i que pot realitzar injeccions de substàncies psicotròpiques al seu cos, cosa que acaba afectant el cervell de l’aràcnid. «Amb aquesta tècnica, las vespes garanteixen la seguretat dels seus propis fills en detriment de la seva amfitriona», explica Marcelo Gonzaga, un dels autors de l’estudi. Un mecanisme natural que ens demostra que els nostres ecosistemes no ens deixen mai de sorprendre.


Comentaris

envia el comentari