Un virus respiratori provoca l’ingrés hospitalari de més de 500 nadons catalans

Imatge d'un nadó plorant | CatalunyaDiari.cat

 

La recent entrada de l'hivern a les cases de tota Catalunya ha provocat que el virus de la grip hagi afectat 55 de cada 100.000 habitants adults del país, tot i que es preveu que aquesta xifra augmenti. Però durant aquests mesos de fred han saltat les alarmes de molts centres sanitaris i hospitalaris davant d'un altre virus molt menys conegut però que afecta la part de la societat més vulnerable. 

 

S'anomena virus respiratori sincitial (VRS) i normalment afecta infants menors d'un any de vida. Segons informa 'El Periódico', els serveis d'urgències catalans s'han col·lapsat a causa d'aquest virus, i molts bebès han hagut de ser atesos ràpidament perquè no podien respirar. El VRS obstrueix els bronquis i dificulta greument la respiració que provoca l'ofegament dels nadons.

521 nadons sense vacuna

Els dos últims mesos de novembre i desembre han hagut d'ingressar als hospitals catalans un total de 521 nadons de pocs mesos de vida, 80 dels quals estan a l'UCI. Vall d'Hebron i Sant Pau, de Barcelona; Germans Trias i Pujol, de Badalona; Sant Joan de Déu, d'Esplugues, i Parc Taulí, de Sabadell són els que s'han especialitzat en aquest virus que, malauradament, encara no té vacuna.

 

«Els nadons afectats no pateixen grip. La infecció és provocada per virus diferents contra els quals, fins ara, no ha estat possible dissenyar una vacuna eficaç», ha explicat l'especialista en medicina preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins. És per aquest motiu que aconsella que davant la primera sospita que un infant pugui patir aquest virus, se'l porti ràpidament a urgències.

 

Aquest virus respiratori sincitial s'assembla a una pneumònia o bronquiolitis en els adults, tot i que en nadons afecta molt més, impedint-los respirar. Campins ha explicat com detectar el VRS en nadons: «Quan la respiració d'un nadó s'assembla a un gemec i se li enfonsa l'estèrnum cada vegada que aconsegueix portar aire als pulmons per l'esforç que ha de fer».

Es confon amb una grip

L'especialista del Vall d'Hebron ha assegurat que aquest virus dels bebès es confon amb una grip, però no ho és, «és una bronquiolitis». Aquesta evoluciona molt més ràpid que en adults, per això s'aconsella la ràpida actuació dels pares i metges, encara que no se sàpiga exactament que li passa al nadó: «N'hi ha prou si fa soroll en respirar i té un cert ofec».

 

És per aquest motiu que s'estan intentant fer avenços clínics per trobar alguna cura o vacuna. De moment està en fase preparatòria una vacuna contra el VRS que s'administraria a les dones embassades per tal que l'embrió desenvolupes anticossos contra el virus i naixes amb una protecció.