L’enfonsament del volcà Etna pot provocar un devastador tsunami a l’est del Mediterrani

El volcà Etna s'erosiona i pot caure sobre el Mediterrani provocant un tsunami

El volcà Etna s'erosiona i pot enfonsar-se sobre el Mediterrani provocant un tsunami | AFP

 

El volcà Etna és el con volcànic més alt del Mediterrani i una de les muntanyes més visitades, vigilades i perilloses del món. És el volcà més actiu d'Europa. Està situat a la part oriental de l'illa de Sicília i ha entrat en erupció aproximadament 200 vegades des de 1500 aC, la data de l'erupció més antiga registrada. Va entrar per última vegada en erupció l'any passat.

 

A més del risc d’una terrible erupció volcànica que amenaça tota l'illa, està la possibilitat que s’enfonsi la caldera del volcà i produeixi una catàstrofe apocalíptica. Un estudi recentment publicat demostraria que la muntanya de l’Etna es desplaça imperceptiblement cap a l’est, fins a 3-4 cm a l’any, de forma continuada però irregular. La part més negativa d’aquesta investigació són els efectes.

 

Les claus de l’estudi geològic

Tal com descriuen els geòlegs d’aquest estudi, van col·locar diversos sensors a la part baixa del volcà, dins el mar, als dos costats d’una de les falles tectòniques que exerceixen més tensió a l’edifici volcànic, situat al sud-est de l’Etna.

 

A una profunditat d’uns 1.000 metres i a 12 quilòmetres Mediterrani endins, els geòlegs han mesurat el desplaçament de la muntanya comparant amb altres dades d'estacions sismòlogues a l’illa, i relacionen el moviment del volcà amb la gravetat. L'Etna s’està fraccionant a causa del moviment de plaques, l’ascens del magma i la força de la gravetat.

 

La massa rocosa del volcà s’està tornant més inestable, més imprevisible i destructiva. El nou estudi observa vàries parts de la muntanya que presenten un perill notable d’esllavissada a la zona sud-est i que, per tant, podrien caure sobre el mar.

El vaixell d'investigació Geomar, amb el qual que els geòlegs han posat els sensors sota l'aigua

El vaixell d'investigació Geomar, amb el qual que els geòlegs han posat els sensors sota l'aigua | Felix Gross

 

Un terrible tsunami seria la conseqüència de l’erosió i l’esllavissada de l’Etna

Aquest escenari és possible en un futur però no es pot preveure quan passarà. Segons els geòlegs, si es produís un gran col·lapse de la part inestable i el corriment de terra i roques baixés al mar, podria generar-se un tsunami catastròfic que afectaria el nord d’Àfrica, Grècia, Xipre, Turquia i més regions de la costa mediterrània d’Orient Mitjà.

 

Els investigadors apunten que la destrucció del volcà de l’Etna i el conseqüent desastre natural podria accelerar-se depenen dels terratrèmols i les pluges fortes que erosionin l’interior i l’exterior de la muntanya. Segons la magnitud dels seus efectes, podria passar més d’hora o més tard, per això cal seguir controlant els canvis de la muntanya.