Catalunya Diari

Xoc d'acusacions entre la Paeria i els voluntaris del Refugi dels Peluts per l'estat dels animals

L'Ajuntament trasllada el seu suport als treballadors del centre i en destaca la seva professionalitat

Imatge d'una pota ferida d'un gos
Imatge d'una de les ferides que denuncien els voluntaris | CAAC

L'Ajuntament de Lleida s'ha vist obligada a detallar aquesta setmana un seguit d'aclariments davant les «greus acusacions» que s'estan fent als treballadors del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CAAC) de Lleida i, segons asseguren, «les falsedats» que s'estan difonent a través de les xarxes socials arran d'una petició a Change.org sobre les condicions del centre.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En aquest sentit, el tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, es va traslladar aquest dimarts al matí al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Lleida per fer arribar als treballadors el seu suport davant les acusacions rebudes, motiu pel qual s'han mostrat dolguts. 

Talamonte assegura que els atacs que estan rebent treballadors públics del CAAC són inadmissibles i que aquest govern defensa la seva professionalitat i el tracte que en tot moment mantenen amb els animals. «En cap cas existeix maltractament i incompliment de la normativa de protecció animal», ha reiterat Talamonte. A més, considera que la situació que ha sorgit a les xarxes socials és preocupant, donat que s'han publicat imatges i s'han fet comentaris que no corresponen en absolut amb la realitat. Talamonte ha valorat l'esforç dels treballadors del centre, també anomenat Refugi dels Peluts, que tenen cura dels animals més enllà dels seus horaris laborals, i dels voluntaris, que s'hi impliquen de manera altruista.

Alhora el regidor ha volgut agrair les trucades i les mostres de suport envers el CAAC. Diverses persones s'han posat en contacte amb el centre, trametent la seva preocupació i oferint material i menjar per als animals. Talamonte ha reiterat l'agraïment i ha indicat que els animals tenen alimentació suficient i regulada dietèticament, aigua permanentment i aixopluc. Ha suggerit a aquestes persones que poden derivar l'oferiment de mantes i menjar rebuts a les protectores que tenen més necessitat en aquest sentit.

Nova taxa destinada al benestar animal

La nova taxa anual de protecció i tinença d'animals de companyia, recollida a les ordenances fiscals, es destina a polítiques de benestar animal i per millorar la situació dels animals a la ciutat. Els propietaris pagaran 20 euros a l'any per animal (40 en el cas de gossos de raça perillosa), tot i que hi ha exempcions i bonificacions.

Entre altres, els recursos que s'ingressin per aquesta taxa serviran per generar instruments per sensibilitzar en la recollida d'excrements, la detecció d'ADN de les femtes dels gossos dipositades al carrer, al manteniment del Refugi dels peluts o a fomentar les adopcions de gossos. En aquest sentit, afavorir les adopcions és un dels punts principals, pel que les persones que adoptin un gos en algun centre o protectores de la comarca no pagaran aquesta taxa, de la mateixa manera que també es bonifica l'adopció de gossos potencialment perillosos i la d'animals amb afeccions cròniques.

Tasques que es desenvolupen al centre

És fals que es ruixi els animals amb mànegues. Abans de netejar-les es treuen els animals. Igualment, no és veritat que els animals es passin dia i nit sobre ciment mullat. Després de netejar les gàbies amb aigua a pressió, aquestes s'assequen amb mitjans mecànics abans de tornar a ficar l'animal a dins. Totes les gàbies tenen aixopluc i una base seca on dormir. En els habitacles on no hi ha caseta -per la disposició de l'espai- els gossos tenen llits que no toquen a terra, i en alguns casos una part de tarima flotant, per evitar precisament que no es mullin.

En un percentatge molt baix, no es poden treure els animals de les gàbies, però aquestes són més llargues i la neteja es fa en dues fases per no mullar l'animal. Sobre la possibilitat de posar mantes, no es pot fer per diversos motius, com que els animals se les mengen i suposa un greu perill per a la seva salut o que són niu de malalties, paràsits, etc. S'ha de recordar que els animals tenen atenció veterinària constant, amb el quiròfan i la sala de cures que s'ha recuperat fa uns mesos.

Imatge d'un gos extremadament prim
Hi ha gossos que estan per sota del seu pes | CAAC

Instal·lacions

A l'inici de l'actual mandat es van modificar pautes de treball i les condicions dels habitacles dels animals per tal de millorar el seu confort. Malgrat les millores efectuades, el tinent d'alcalde ha admès que les instal·lacions dels CAAC requereixen reformes urgents. Són antigues i cal seguir amb el seu condicionament, però en cap cas l'estat actual va en detriment de l'atenció que reben els animals que s'hi acullen. Talamonte ha recordat que el CAAC està obert i es pot visitar en els horaris del centre, perquè ha convidat la ciutadania a anar-hi per conèixer l'espai, la cura que reben els animals i per conscienciar sobre l'adopció, ja que «tothom sabem que els gossos i els gats que s'hi allotgen estarien millor en una casa amb una família».

Convocatòria de la Taula animalista

El tinent d'alcalde ha explicat que la Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat ja va debatre, en l'Eix 4 sobre l'emergència climàtica, ambiental i sanitària, la defensa dels drets dels animals. En aquest entorn, es va anunciar que es crearà aviat i es convocarà la Taula Animalista, per tal de tractar i fer seguiment d'aquests temes. Igualment, es va donar detall de la intervenció i millores al Refugi dels Peluts, com la incorporació d'una veterinària a mitja jornada, la d'un dinamitzador o la recuperació del quiròfan.

La resposta dels voluntaris

Els voluntaris del centre no van trigar en donar la seva versió dels fets i, de nou, han considerat oportú difondre una sèrie d'aclariments com que, segons ells, els animals no tenen garantit un lloc sec on dormir i el terra de ciment de les gàbies sempre està humit, cosa que els provoca nafres i ferides a les potes de forma generalitzada. En aquest sentit, diuen que la meitat de les gàbies estan obertes i el fred els entra directament. «El sistema que hem vist que s'utilitza habitualment és el de netejar la gàbia amb la mànega i treure l'aigua sobrant amb una espàtula de goma, però això no és suficient perquè el terra quedi eixut. El regidor fa esment a uns suposats mitjans mecànics per eixugar el terra. No sabem a què es refereix ni els hem vist en els més de tres anys que fem de voluntàries al CAAC».

Això no obstant, admeten que diumenge passat les voluntàries van veure que algunes gàbies estaven menys molles del que és habitual. «Si s'ha fet algun canvi en el sistema de neteja ho celebrem, però encara queda molt per millorar. Som conscients que el material de què està fet el terra i el disseny de les instal·lacions fa difícil que quedi completament eixut, però buscar una solució va ser un compromís del regidor Talamonte tant quan estava a l'oposició com des que forma part del govern municipal i de moment no hi ha un canvi substancial. I afirmar el contrari és negar l'evidència. Només reclamem que compleixi el seu compromís».

Ara, afegeixen, la majoria de gàbies tenen casetes o cabassos de plàstic, però de poc serveixen quan els gossos tenen permanentment les potes molles. «És evident que a l'espai de gàbies no tenen calefacció i només en casos puntuals, quan hi ha un animal visiblement malalt, es deriva a unes dependències on estan més resguardats. Cal dir que tenim prohibit fer o publicar fotografies de l'interior de les gàbies, cosa que demostra que la transparència no és tota la que es proclama».

Les mantes i els matalassos

En relació a les mantes i matalassos pels animals, les voluntàries creuen que els animals podríen menjar-se-les de forma puntual, però «mai com un comportament general que justifiqui descartar aquesta opció perquè els animals puguin tenir una mica més de confort. En tot cas, el que no té cap mena de sentit és que el regidor recomani a la ciutadania que les mantes les portin a les protectores. Si no són vàlides per al CAAC no ho deuen ser per a cap centre que aculli animals, no?»

· Entenem també que els animals no tenen una correcta atenció veterinària. Si bé és cert que amb el regidor Talamonte s'ha aconseguit crear una plaça per disposar d'una veterinària a mitja jornada presencialment al CAAC el resultat no ha estat, malauradament, satisfactori segons el seu criteri. És per això que asseguren que hi ha hagut incompliments de protocols d'actuació quan entren animals, hi ha gossos diagnosticats amb malalties que no s'estan tractant i han mort una trentena de gats en menys de dos mesos. Per això, creuen que la majoria d'aquestes morts eren evitables.

· «Volem deixar clar que no tenim gens d'interès ni animadversió personal ni política cap a ningú, ni amb el regidor ni amb els treballadors del CAAC, el nostre únic interès és la millora de les condicions de vida dels animals que hi viuen. Ara bé, entenem que la màxima responsabilitat per aconseguir que les coses canviïn és dels dirigents polítics. I si hi havia situacions que eren inadmissibles a l'oposició (quan fins i tot el Comú va posar una denúncia als Mossos pel mal funcionament del CAAC), també ho són quan estan al govern», sentencien.


Comentaris

envia el comentari