Catalunya Diari

100.000 euros per retirar els nius de cigonyes de la Catedral Nova de Lleida

100.000 euros per retirar els nius de cigonyes de la Catedral Nova de Lleida| ACN - Fotografia: Jordi Clariana (Trenca.org)

 

El Bisbat de Lleida es gastarà 100.000 euros en retirar els nius de cigonya que hi ha al teulat de la Catedral Nova de la capital. L'entitat ecologista Ipcena ha denunciat els treballs a Medi Ambient, al considerar que l'estament religiós està infringint la normativa de protecció de les aus migratòries.

Així mateix, consideren que l'operació es podria haver fet d'una manera menys abusiva sense abastar la totalitat del teulat del temple. També lamenten i consideren ''poc ètic'' que el Bisbat es gasti uns 100.000 euros per portar a terme aquesta tasca i exigeixen una modificació, per la qual cosa han demanat una reunió amb el bisbe. El bisbat s'ha refermat en la seva posició i ha posat sistemes per evitar que les cigonyes facin nous nius.
 
El secretari general de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que la setmana passada el bisbat va rebre la resolució favorable per eliminar tots els nius de la Catedral Nova i instal·lar uns instruments mecànics que serveixen per impedir que les aus hi facin nous nius. Segons els ecologistes, s'està vulnerant la normativa bàsica de l'any 1979 i la norma que prohibeix perjudicar les zones de cria, repòs o trobada dels ocells migratoris com les cigonyes.
 
Des d'Ipcena creuen que es podria haver optat per un sistema no tant abusiu a l'hora de foragitar els ocells, limitant-ne el seu establiment a la zona de la façana per no perjudicar les persones que entren al temple, però no a la totalitat de la teulada.
 
Vázquez també ha assegurat que denunciaran a la Generalitat si no modifiquen l'autorització que s'ha donat al Bisbat per dur a terme l'operació. En aquest sentit, ha recordat que la cigonya és una espècies protegida i que la seva situació a Catalunya ''és vulnerable''. A més a més, ha remarcat que de totes les capitals catalanes només nidifica a Lleida, on hi ha uns 550 parells controlats en una àrea ''bastant limitada''.


Comentaris

envia el comentari