Catalunya Diari

Agricultura constata l'expansió de la cloïssa asiàtica a Lleida

Agricultura constata l'expansió de la cloïssa asiàtica a Lleida| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 La troballa es va produir la setmana passada en una de les inspeccions específiques que es fan a la zona de l’embassament que es realitzen periòdicament quan el nivell de l’aigua és en mínims anuals. Així, les tasques dels agents permeten localitzar possibles nàiades anodonta, mol·lusc autòcton protegit, present a l’embassament i que, quan aquest és molt baix, cal rescatar-ne els exemplars que queden encallats a la sorra per evitar la seva mort.  
 
Des del punt de vista ecològic, la presència d’aquest nou mol·lusc comportarà força problemes, ja que entra en competència amb l’autòcton i, com tots els mol·luscs, filtra l’aigua, alterant així la dinàmica dels nutrients d’aquesta. En el pitjor dels casos, i atès el seu èxit reproductor (un adult deixa anar 100.000 larves en els seus 7 anys de vida màxima) podria donar problemes als sistemes hidràulics i de regadiu, obstruint instal·lacions i motors, entre d'altres.
 
A Europa va arribar a la dècada del 1970 per Portugal, d’on va passar a Espanya, França, Holanda, Suïssa, la Gran Bretanya i per la conca del Danubi fins a Romania. A l’Estat espanyol es cita per primera vegada l’any 1981 al riu Miño i actualment és a les conques del Miño, l’Ebre, el Guadiana, el Duero i les conques internes de Catalunya.
 
Dins del riu Ebre es va localitzar a l’embassament de Mequinensa l’any 2002, i actualment es pot trobar a qualsevol indret del riu principal des de Navarra fins al delta de l’Ebre. Precisament l’any passat, agents rurals van constatar que la cloïssa asiàtica s’expandeix aigües amunt pel riu Segre, i que colonitza nous hàbitats aquàtics als termes municipals de La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs i Aitona. El Cos d’Agents Rurals ha informat de l’expansió de la cloïssa asiàtica a l’Agència Catalana de l’Aigua, com a òrgan competent en matèria d’aigües al territori de Catalunya
 
A la conca del riu Noguera Pallaresa, no s’hi havia localitzat mai fins ara, tot i que els agents rurals suposen que a l’embassament hi és present des de fa un mínim de 3 a 4 anys a jutjar per l’edat d’alguns dels individus adults que s’hi ha trobat.


Comentaris

envia el comentari